Felhívás!

Mindenki aggódik

Az idei parlamenti választások nagy meglepetést és aggodalmat okoztak a román értelmiség körében is, miután a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ultranacionalista, szélsőséges, magyarellenes párt 9,08%-os támogatottságban részesült. Közéleti írók, nagykövetségek és politikusok is aggasztónak tartják, hogy ultraszélsőséges párt jutott be a román parlamentbe.

A Románok Egyesüléséért Szövetség győzelme többek között azért is megdöbbentő, mert a szeptemberben lezajlott önkormányzati választásokon egy százalék körüli eredményt ért el. Ezt követően sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy mi áll az AUR mögött, valamint hogy milyen hatást fog gyakorolni a román politikára. A Románok Egyesüléséért Szövetségre utalva David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete is kifejtette aggodalmát: „Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy egy szélsőséges pártnak, amelynek tagjai egy része holokauszttagadó, sikerült bejutnia a parlamentbe.”

Az AUR tagjai közé olyan magyarellenes provokátor soviniszták tartoznak, mint George Simion, aki már többször is kampányolt a magyarok ellen vagy Dan Tănasă, aki a székelyföldi szimbólumok és a magyar anyanyelv használat ellen tucatnyi pert indított. Iulian Fota, a SRI akadémiájának vezetője, Dan Tăpălagă, a G4 Media elemzője és Alina Mungiu-Pippidi politikai elemző is azt sugallták, hogy az AUR a mélyállam egy részének kreációja.

Fota, aki professzor a Román Nemzetbiztonsági Szolgálat Akadémiáján, a román állam első olyan tisztviselője, aki kifejtette, hogy az AUR nem egy hiteles szervezet, hanem belső erők által létrehozott „laboratóriumi munka” eredménye. Hangsúlyozta, hogy „az AUR egy helyi alkotásnak az eredménye.” A saját felméréseire hivatkozva továbbá hozzátette: „Tudom, hová vezet egy ilyen nacionalizmus, amelyet a románok a 19. század végén, illetve a múlt század 30-as, 80-as éveiben használtak. Minden alkalommal gazdasági csődhöz és nemzetközi elszigetelődéshez vezetett.”

(Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások