Miért fontos, hogy kevesebb biohulladékot termeljünk?

Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Fejlesztési Társulás vezetője, valamint Máthé László, a TEGA köztisztasági vállalat igazgatója a lebomló hulladékok válogatásának eredményeiről, hosszú távú hatásairól beszélgettek.
Mint ismeretes, a Kovászna megyében megtermelt hulladékot ma már javarészt Lécfalvára, az Európai Uniós alapokból felépített hulladékkezelő üzembe szállítják. A szortírozott szemét további sorsáról a lécfalvi telepet működtető ECO Bihor felel szolgáltatóként, munkájukat, az EU-s projekt megfelelő lebonyolítását a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Fejlesztési Társulás, azaz az ADI SIMD felügyeli.
Sepsiszentgyörgy esetében magánházaknál eddig nem létezett külön zöld hulladék kategória, ezt júliustól 3000 kuka kiosztásával vezette be a TEGA, a kezdeményezés minden jel szerint jól működik. „A pályázat, amelynek keretében a lécfalvi üzemet elkészítették, sok részletre kitér. Az uniós elképzelés különbséget tesz vidék és város közt. A különbség alapja egyértelmű: városi környezetben nem jellemző a mezőgazdasági tevékenység, vidéken, különösen Kovászna megyében igen. Az EU azt akarja, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, ezért a komposztálásra nagy hangsúlyt fektet” – fogalmazott Ambrus József, az ADI SIMD igazgatója.
Míg 2017 augusztusában 100 tonna lebomló anyag gyűlt össze a TEGA-nál, addig idén augusztusban már 200 tonnát mutat a statisztika, Máthé László 250 tonnás eredményre számít. A biohulladék válogatása kiemelten fontos, mert teljes Romániának, így Kovászna megyének is az Európai Unió által előírt kötelezettsége csökkenteni a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét, amit a mérések alapján a lécfalvi lerakóra beérkező szemétből még mindig 50 százalékban a biohulladék tesz ki. Amennyiben ez nem történik meg, az EU jogszabályai alapján büntetést kell fizetnie a lakosságnak, amit a TEGA és az ADI SIMD is mindenképpen szeretne elkerülni.
(TEGA – Sajtóiroda)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.