Felhívás!

Ne legyen rémálom a nyaralás

Ne legyen rémálom a nyaralás Gazdaság

Megtisztítja az utazási irodák piacát és nagyobb védelmet biztosít az ügyfeleknek az új jogszabály. Az utazási irodák működését szabályzó 2018/2-es kormányrendelet szeptember 2-án lép életbe, és a jelenleginél szigorúbb feltételekhez köti a turisztikai szolgáltatók működését annak érdekében, hogy csőd esetén megvédje ügyfeleiket. Ezzel az intézkedéssel szeretnék megerősíteni a hazai turisták bizalmát az utazási irodák iránt, hiszen nagyobb védelmet élveznek, mintha közvetítők kihagyásával, interneten foglalnának szállást maguknak.

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert az elmúlt években többször is előfordult, hogy csődbe ment egy utazási iroda, és ügyfelei nem tudtak elutazni, és pénzüket sem kapták vissza, vagy ha már úton voltak, saját költségen kellett hazatérjenek.
Az új törvény értelmében a hazai turisztikai irodák ügyfelei védve lesznek, például ha a befizetett utazásuk valamilyen okból meghiúsul, visszakaphatják a turisztikai csomag teljes árát, esetleg hasonló értékű, vagy drágább utazást kell biztosítani számukra. Ha a turisták az utazásuk során nehézségekbe ütköznek, az utazási irodák kötelesek késedelem nélkül támogatást nyújtani ügyfeleiknek, de tájékoztatniuk kell az egészségügyi szolgáltatásokról, a helyi hatóságok vagy a konzulátusok elérhetőségéről, illetve az alternatív szállítási szolgáltatásokról is. Ha a megvásárolt turisztikai csomag a szállítást is tartalmazza, akkor a cégnek vállalnia kell, hogy mindenáron hazaszállítja a turistákat, vagy alternatívákat biztosít számukra. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy ha az utas hanyagsága miatt kerül nehéz helyzetbe, akkor annak megoldásáért plusz díjszabást számíthatnak fel az utazási irodák.
A szeptember elejétől érvényes új szabályozás értelmében a hazai utazási irodák biztosítást kell kössenek a valós forgalmukra, továbbá az eddigieknél hatékonyabb garanciavállalási mechanizmusokat kell felmutassanak, hogy ha bármilyen gond van, vagy ha csődbe jutnak, kártalanítani tudják az ügyfeleiket. Ezentúl csak az az utazási iroda kaphat működési engedélyt, amelynek van legalább 25.000 lejes törzstőkéje. Eszerint minden jelenleg működő iroda fel kell újítsa működési engedélyét az új, szigorított feltételek alapján. A törvény azt is előírja, hogy ha az utazási irodák nem biztosítják az ügyfeleik megfelelő védelmét vagy késve fizetik vissza a meghiúsult utazás árát, akkor 20.000 és 40.000 lej közti büntetést kockáztatnak. További 30.0000 és 50.000 lej közti büntetést kapnak, ha egy év alatt több alkalommal is megszegik a törvényt.
Az Utazási Irodák Szövetsége (ANAT) erdélyi regionális alelnöke, a háromszéki kereskedelmi kamara turisztikai osztályának elnöke, László Endre szerint évek óta kérik a törvény módosítását, amely megtisztítja a piacot, hiszen a szigorítás révén kiszűrődnek azok a cégek, amelyeknek nincs biztos anyagi hátterük. A háromszéki turisztikai szakember abban bízik, hogy megnő az ügyfeleik bizalma az utazási irodákban, hiszen ha nagyobb mértékű védelmet tudnak biztosítani, akkor inkább utazási irodához fordulnak, nem pedig interneten foglalnak szállást, ez ugyanis semmilyen védelmet nem biztosít a turistának. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.