Felhívás!

Terjed a sertéspestis

Terjed a sertéspestis Gazdaság

Büntetik a disznókat szabadon engedő állattartókat és esztenákat, megtizedelik a háromszéki vaddisznóállományt, és ritkítják a ragadozókat. A Kovászna megyei hatóságok állandó készültségben vannak, és fokozott ellenőrzésekkel próbálják megelőzni, hogy a térségben is felbukkanjon a sertéspestis-járvány, amely hatalmas gazdasági károkat okozott már több megyében is.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság vezetője, dr. Sikó Barabási Sándor lapunk érdeklődésére emlékeztetett, hogy a megyei katasztrófavédelmi bizottság járványügyi rendelkezése értelmében július 19-e óta tilos szabadon tartani a disznókat, azokat az állattartók kötelesek istállóba zárni, hogy ne érintkezhessenek a fertőzést terjesztő vaddisznókkal. A háromszéki főállatorvos szerint az elmúlt napokban közel 260 esztenát ellenőriztek, és 31 helyen találtak szabadon engedett sertéseket. Az esztenák működtetői 600 és 1200 lej közti büntetést kapnak, és intézkedniük kellett a disznóállományuk zárt helyre való szállítása érdekében.
Háromszéken 42.500 sertést tartanak nyilván, többségét háztájon nevelik. Megyénkben 7 engedélyezett sertésfarm működik, ahol összesen 6600 disznót nevelnek, mondta dr. Sikó Barabási Sándor, aki szerint rendszeresen ellenőrzik ezeket a farmokat. Az egyik sertésnevelde engedélyét vissza is vonták, és 1500 lejt büntetést róttak ki, mivel a cég nem tartotta be a járványbiztonsági intézkedéseket.
A főállatorvos szerint az állattartó gazdák is megijedtek, hiszen megnőtt az azonosítófülszám-igénylés, hiszen ha megyénkben is felüti fejét a fertőzés, csak a nyilvántartásba vett állataik kényszerlevágása esetén kaphatnak kártérítést. A vadásztársaságok is 470 kilőtt vaddisznó esetében kértek egészségügyi vizsgálatot.
A katasztrófavédelmi bizottság rendelete értelmében négyzetkilométerenként 0,5 egyedre kell csökkenteni a vaddisznóállományt. Kovászna megye területén 3000 vaddisznó él, számukat 1000-re kell visszaszorítani. Emellett megritkítják a farkas-, róka- és sakálállományt is, ezek ugyancsak hordozhatják a sertéspestis vírusát. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 7:47
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ezt a betegseget a legelejen kellett volna megfekezni mikor folbukkant a legelso fertozott allat.Es ez ezelott 3 evvel volt! Most mar legyilkolhatjatok az osszes vadat es az osszes haziallatot ugy sem fogjatok tudni megallitani a fertot.A kerdesem csak az lenne,ha a vaddisznok tele vannak ezzel a fertovel,akkor egyes haromszeki uzletekbe miert lehet megis vaddisznobol csinalt szalamit es kolbaszt kapni?! Mert lehet! Es meg volna egy kerdesem.Ez a felelotlen es ertelmetlen gyilkolaszas hova fog vezetni?! A hazilag tartott disznok teljes kipusztitasahoz?! Az erdokben elo vadak teljes kipusztitasahoz?! Ugy latszik,azok akik evek ota ezert lobbiztak igy ertek el a celjukat!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 8:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Meg kell nézni hogy hogyan neveli a Foras utcában Gerő doktor a disznókat van 1 hónapja hogy nem volt takaritva a bűz kibírhatatlan neki könnyű
  mert nem lakik ott és nem érzi a bűzt .Megkérjük Siko urat hogy nézenek utána mert agya veszi a disznokat ,kibírhatatlan a bűz.Köszönetel a Foras utca lakói.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kovács úr! Nem a sertéspestis terjed, arra van oltóanyag, hanem az afrikai sertéspestis! Ég és föld a kettő között a különbség. Egy ilyen fontos dolog több odafigyelést érdemelne.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 19:44
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Gondolom azt a 31 esztenát nem tudták előre értesíteni, hogy megy az ellenőrzés.Ugyan mind ismerjük az esztenások szokásait, nevetve legyintenek és a sajttal intézkednek.Na de lesz itt akkor vérengzés, vadász uramék kiélhetik otromba gyilkolászási vágyaikat, lesz mibe dúskáljanak és vérfürdőzzenek.De miért nem írtják ki teljesen a vadállományt, úgy is csak baj van velük és mi fránya állatvédők megakadályoztuk anno a farkasok rókák , vadmacskák írtását, ahelyett hogy a faxbukon a szomszéd szelfijeivel foglalkoztunk volna.Tűnődöm, hogyan válasszák ki kit öljenek le, kiszámolják, egye-petye-potty vagy leölnek két ezer példányt, ha el nem számolják, és akkor abba hagyják az öldöklést.Tehát most a disznókon a sor, szigorúan a néyglábúakon, ( egyelőre :-)), vajon mikor kezdik a juhokkal, tudjuk a szarvasmarha ipar bebukott, akarom mondani bebuktatták, szárnyast szintén , most a sertésen a sor, maradtak úgye a juhok , aztán jönnek a kutyák macskák ,tekintve hogy a lovakra is rájár a rúd, madarak, fecskék gólyák mert hát Afrikából jönnek, a méhek hullnak.Mindent ki kell írtani mert minden terjeszt valami kórt, így van ez mióta a világ világ.De nem értem egészséges állatot miért kell elpusztítani, nem értem mennyit fertőtlenít az alábsúrló amit mindannyian láttunk a tévében és gondolom sokan feltesznek kérdéseket nem csak én.Tudjuk az érdek ami lényeg, éltetni a multikat, ne hazait egyen az ember hanem porból kavart virsliket, összekucorodó hússzeleteket, felpuffasztott hormon telített csirkéket, minél több ízfokozót vegyszert hogy dagadjon a rákos betegek ,az elhízottak sora mert ezzel éltetni tudjuk a gyógyszeripart amely most már a fegyveripar előtt áll és folytathatnám de minden normális ember tudja ezeket a tényeket,Betegséget voltak vannak és lesznek.A baj az amikor az ember rásegít egy lapáttal.farmok esetében ahonnan madár se ki se be hogy kerül a vírus? És amióta az országban van ha rendesen fertőtlenítenek akkor miért kerülhet be zárt területre? mert érdek hogy tönkremenjen és ismét a nyomorult emberek isszák meg a levét úgy ahogy a madárinfluenzával is volt. Épp az este mondta Juh _ miniszter elvtárs hogy szakember sincs a vírust megállítani és egyelőre pénz sincs kárpótólni … ez Románia a 21, században. Isten óvjón meg mindannyiunkat mert szörnyű sors elé nézünk.