Felhívás!

Miért drágul a víz és a szennyvíz?

A sajtóértesülések teljességükben helytállók, a Közüzemek Rt. valóban megemeli valamelyest a szolgáltatások díját – írják közleményükben. Kozsokár Attila igazgató az ármódosítással kapcsolatban elmondta: „A szolgáltató részéről az áremelés soha sem népszerű intézkedés, ennek ellenére muszáj meglépni. Sok spekuláció jelent meg ezzel kapcsolatban a közösségi médiában, így fontosnak látom, hogy leszögezzük, hogy nem 1 lejes drágításról van szó, hanem az árak kiigazításáról. Tételesen, a felhasznált köbméterek árán emeltünk az ivóvíz esetében 46 banit, a szennyvíz esetében 30 banit. Nem a helyzetet akarjuk megszépíteni, amikor azt mondjuk, hogy mindezzel kiigazítjuk az árakat, azonban figyelembe kell venni, hogy az energiaárak is nőttek, a vízhálózat üzemeltetése pedig villanyárammal működik, közben pedig az inflációt is kell kompenzálnunk”.

A Közművek Rt. vezetője hozzátette: a vízhálózat kisebb fejlesztéseit, karbantartási munkálatait, a meghibásodások javítását mind a saját költségvetésükből finanszírozzák – a nagyobb munkákat már az egyes települések önkormányzatai fedezik –, az anyagárak csupán 2021 elején óriásit nőttek, akár 25%-ot, de egyes esetekben 50%-ot is elérte a drágulás. Ezek mind olyan tényezők, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért született meg a 46, illetve 30 banis árnövelés. A víz ára 4,26 lej köbméterenként (ugyanez a legolcsóbb bolti, palackozott vízből 120 lej lenne), a szennyvízé pedig 3,02. A számlázási elv a hatályos törvények értelmében az, hogy a vízvezetéken beérkező mennyiség megfelel a távozó mennyiségnek.

A Közüzemek Rt. maga is fizet a vízért: nagyjából évi 9.000.000 köbmétert vásárolnak – ez az éves, Kovászna megyei vezetékes vízfogyasztás. Nem számít, hogy tulajdonképp ingyenesen jön egy forrásból, a szolgáltatónak fizetnie kell az Vízügyi Hatóság (SGA) irányába.

(Közüzemek Rt.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. március 2., 12:56
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Na én egy KOSZüzemben nem dolgoznék,akármennyire is eőtérbe helyezik az alkohol fogyasztási szokásokat.Ez a hónap vicce volt…a muszáJ szót nem ly -el írjuk.

 • User
  Dátum: 2021. március 2., 10:51
  ÉRTÉKELÉS: -9

  A tömbházakban miert nem szólitják fel a lakókat, hogy a régi belső órákat, csepegő wc-ket, csapokat cseréljék le? Nem helyes, hogy aki ügyel hogy ne legyen víz vesztesége plusz költséget fizet a hanyag ember miatt.

  • User
   Dátum: 2021. március 2., 17:01
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Miert kene lecserelni a mukodo vizorakat? Ki az az idiota aki hagyna folyni , csopogni a WC-t vagy csapot csak azert , hogy tobbet fizessen? Egyaltalan , ha nem laksz tombhazban , honnan ez a sziporkazo tenyfeltaras? Amugy , nalunk szoktak ellenorizni a lejelentett fogyasztast es a vizorak valos allasat. Nem fizet senki tobbet miattunk!!!

 • User
  Dátum: 2021. március 2., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mert : nincs konkurencia. A kútvíz a ” feneketlen” ülepítők miatt ihatatlan. A közöltekből nem lehet számolni semmit, a döntésekből pont az érdekeltek, a fogyasztók maradnak ki. A saját szavaikkal a leírtak: “tulajdonképpen ingyen jön” forrásból, + SGA; “megemeli valamelyest”; ármódosítás”; “áremelés”; “drágítás”; “árak kiigazítása”; “árat emelünk”; “helyzet megszépítése”; “kiigazítjuk az árakat”; energiaárak nőttek”; “inflációt kell kompenzálni”; “anyagárak óriásit nőttek 25%-50%”; “árnövelés”;….A 9.000.000köbméter vett vízből mennyi kerül eladásra? A gond, hogy a fogyasztó a törvényes jövedelem módosítást perrel se kapja meg. A víz mellett a villany, a gáz, telefon, kábel, üzemanyag, stb külön-és külön -külön mindenik ” kompenzálása” a fogyasztó nyakába szakad. Tehát lemond valamiről. Vagyis valahol csökken az eladás, nincs szükség munkásra, de kell a segély, átmenetileg emelik ott az árakat. Generált mellékhatás: spórlási ösztön, mert egyre nehezebb idők jönnek. Ipar vándorol olcsó munkaerőért, fiatal vándorol nagyobb jövedelemért. Profitvadásznak mesterséges intelligencia, robotika az olcsó megoldás. Lehet “spekulálni” itt lenn a tápláléklánc legalján. A sok “barna vizes” leeresztést, emelt hígéniát most emelt áron!. Csak mint érdekesség a tizedik bojlernél tartok! Na meg a szakmához a szerszámok, anyagok. A ráfordított időt nem számítva. Amit csinálnak: úgy kapjon a fej több oxigénes vért, hogy elkötik az egyik lábon a keringést. Már spekulálhatunk, oldhatjuk a kötést, az infláció önjáró lett az egész világban. Mind kivettük részünket. Ja, és a minőség miatt tíz éve az “említett 120-nál” sokkal drágább palackozott vizet isszuk!

 • User
  Dátum: 2021. március 2., 13:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nálunk a lépcsőházban mindenkivel lecseréltették, de ablakon kidobott pénz volt. Ugyanúgy fizettetik a plusz vizet, mint eddig. Soha senki le nem ellenőrzi , hogy amit lejelentenek a lakók megegyezik-e a vízóra állásával.

 • User
  Dátum: 2021. március 3., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Minőségén kell javítani, mert sárga tele homokkal, egyszerűen ihatatlan víz, és a többlet számlázást szuntessek meg, de hát így lehet csalni.