Felhívás!

Május 5-15. között Bálványos a monumentális szobrászat fővárosa

A Bálványos Resort utóbbi 2 évben lezajlott intenzív fejlesztése során, más művészeti és kulturális projektek mellett született meg egy magánforrásokból finanszírozott, de a nagyközönség részére nyitott monumentális szoborpark ötlete, amelyik kiegészíti és folytatja az idén 8. kiadásához érkező nyári művésztábor hagyományát.

A szálloda tulajdonosai pozitívan válaszoltak Cosmin Hiristea szobrász, az olaszországi székhelyű Monumentális Szobrászati Események Nemzetközi Egyesülete romániai vezetőjének javaslatára egy, a tölgyfa monumentális szobrászati megmunkálására szakosodott nemzetközi szimpózium megszervezésére vonatkozóan. A monumentális szobrászat iránti szenvedély mellett Cosmin Hiristea a hegyek szerelmese, 2007 óta Bálványos rendszeres vendége.

Idén a több mint száz pályamunkából 13 mű terve nyerte el a lehetőséget, hogy a gyönyörű erdélyi tölgyfát felhasználva megalkossák. A nemzetközileg elismert művészeket szabadon ihlették a környék vadregényes tájai, a gyógyító vizek, az emberi test örök szépsége valamint az emberiség a maga lenyűgöző sokszínűségében.

A művészek mindegyike a monumentális szobrászat szakértője, a láncfűrész, a sarokcsiszoló, a véső és a kalapács virtuóza, a közvetlenül a fa rostjaiban tükröződő szépség vizuális kutatója. Tapasztalatuk a világ minden táján szervezett szimpóziumokon való részvétel során gyarapodott, amit számos díj, kitüntetés és a szaksajtó kedvező kritikája bizonyít.

A szimpózium erdélyi kiadása igazán különlegesnek ígérkezik, amely a művészetet a városi múzeumok kizárólagosságából az erdélyi természet közepébe emeli át. A művek folyamatosan ki lesznek állítva, és elérhetőek lesznek a Bálványost látogató, szépet szerető közönség számára.

Május 15-ig a látogatóknak lehetőségük lesz közvetlenül is megfigyelni, amint egy farönkből monumentális mű születik, a helybeli művészeknek pedig alkalmuk lesz összebarátkozni neves külföldi kollégáikkal, mint Vasilisa Chugunova (Oroszország), Simone Carole Levi (Németország), Kristina Yosifova (Bulgária), Martina Kretmeier (Németország), Cagdaș Ercelik (Törökország), Jóka Lukács (Magyarország), Piotr Zbrozek (Lengyelország), Robert Canev (Bulgária), Hermann Gschaider (Ausztria), Nakamura Kei (Japán), Daniel Perez (Spanyolország), Christian Deman (Belgium) és Cosmin Hiristea (Románia).

Szombaton, május 13-án 11 órától bográcsozással összekötött nyílt napot tartunk, amelyre meghívjuk a sajtó képviselőit, a helyi művészeket és kritikusokat, valamint a kortárs szobrászat kedvelőit.

A Bálványos Resort sajtóközleménye

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.