Felhívás!

Indul az iSEPSI Parlament

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a PONT Csoporttal partnerségben iSEPSI Parlament néven hívja életre a sepsiszentgyörgyi ifjúsági parlamentet, amely a széleskörű helyi ifjúsági részvételi folyamatok tekintetében premiernek számít Romániában.

Az iSEPSI Parlamentet Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa hozta létre, és az önkormányzat koordinálja a helyi közösség fiataljainak bevonását célzó részvételi megközelítések részeként az őket érintő döntésekbe. A tanács e tekintetben határozatot fogadott el, amely meghatározta e részvételi megközelítés működésének szabályait.

Ennek a részvételi mechanizmusnak az életre hívása azért is kiemelten fontos, mert a 2022-es Európai Ifjúsági Év keretében valósul meg. A tematikus évet az Európai Bizottság hirdette meg.

Az iSEPSI Parlament az első olyan állandó, kifejezetten a fiatalokat érintő helyi konzultációs folyamat, amelynek célja, hogy a fiatalokat közelebb hozza az önkormányzat köz- és közigazgatási döntéseihez a város kihívásainak megoldása érdekében, különös tekintettel azokra, amelyek közvetlenül érintik a fiatalokat. Ugyanakkor egy olyan modellt is meg akar határozni, amelyen keresztül Románia, a Kárpát-medence és Európa bármely városa új típusú kapcsolatot kezdeményezhet. Ezt a modellt a Görögországban, Portugáliában és Szlovéniában működő hasonló mechanizmusok ihlették.

Az iSEPSI Parlament plénumának első üléseire augusztus 29–30-án és november 18–19-én kerül sor. A felhívás szövege a www.isepsi.ro weboldalon olvasható román és magyar nyelven. A 14–35 év közötti fiatalok november 15-ig regisztrálhatnak, és akik augusztus 25-ig regisztrálnak, már az első plenáris ülésen részt vehetnek.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.