Felhívás!

Közjó közjó ellen

Városlakók jelentős hányada naponta szembesülhet a tömbházi élet sokszínűségével, fényeivel, árnyaival. A lakótelepi közösségeknek vannak írott és íratlan szabályaik, ám nagyon nehéz lenne olyan tömbházat vagy akár lépcsőházat találni, ahol a 15–20, 40–50 (stb.) család, magányosan élő lakástulajdonos vagy bérlő mindenben tökéletesen egyetértene, együtt munkálkodna, azonos elven lenne.

Többféle embertípus, viselkedési stílus fellelhető. Csendesek, zajosak, közömbösek, tevékenyek, makacsak, képlékenyek, mogorvák, kedvesek, gonoszak, jóindulatúak. Most egy egészen különleges kaptárlakóra irányítjuk a szemlencsénket, ő az, aki naponta akár többször is bemutatja, hogyan lehet közjóval tenni a közjó ellen.

Az antológiai agresszív kismalac alakját megjelenítő buzgómócsing eléggé gyakran fellelhető a tömbházak környékén vagy a lépcsőházakban. Lehet, némelyik esetben éppen ő a lépcsőházfelelős, de nem föltétlen kell rendelkeznie ilyen kiemelkedő státussal ahhoz, hogy személyes ambícióit kiélhesse, akaratát érvényesítse. Tavasztól őszig a virágágyásokat, a zöldövezetet piszkálja, babusgatja, és jaj annak – legyen az gyermek vagy felnőtt –, aki rálép egy olyan fűszálra, amelyet ő gondozott! Kapál, gyomlál, sepreget, szemetet gyűjt szitkozódva és ritkán mosolyogva. Közösségi ügyért fáradozik, de embertársait gyalázza. Nem azt mondja, hogy örvendezzetek, nézzétek, milyen szép tiszta lett minden, értetek, értünk csináltam. Azt szajkózza, láttátok-e, milyen szégyenteljesen mocskos volt itt minden, mennyi hitvány, semmirekellő ember van a világon.

Innen már csak egy apró lépés a területbitorlás. Emberünk (aki sok esetben ötven fölötti hölgy) egy idő után sajátjának tekinti a senki által nem kényszerített közmunkájának a tárgyát. Szabályokat állít, gyermekek, ifjak és felnőttek mozgását korlátozza, irányítja. Parancsol, tilt, fenyeget. Senki más a tömbházból, csak ő.

Elismerésre méltó munkájának dacára a magatartása jogsértő. A lakótársulásokra vonatkozó törvény előírásai abszolút egyenjogúságot szavatolnak a tömbházi lakástulajdonosoknak. Közmunka iránti lelkesedésüktől vagy közönyüktől függetlenül…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 19., 7:57
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Bizony. Mert mindenkinek joga van a közös koszhoz, burjánzó gyomhoz. Joga van nem megköszönni, segítségét, egy kedves szót, mosolyt nem felajánlani. Joga van továbbá szomszédját nem ismerni, levegőnek nézni. Joga van méltatlankodni, hogy míg ő éjt nappallá téve dolgozik, netán pletykál, facebookozik, addig más a közös teret egyedül (=magányosan) próbálja elfogadhatóvá tenni. Joga van az ilyen személyt (aki főképp hölgy, miközben a szerző főképp férfi) kicsúfolni, a közért végzett munkát jogsértésnek nevezni. Joga van ezt a hozzáállást népszerűsíteni, gyermekeinek megtanítani. Mert a tömbházi abszolútban csak jog van, kötelezettség nincs. Hát, hajrá, éljen a gaz!
    Szeretettel a virágágyás széléről egy ötven fölötti hölgy