Felhívás!

Hogyan szavazzunk vasárnap?

A vasárnapi parlamenti választásokon – aki nem változtatott lakhelyet – a megszokott szavazókörzetben adhatja le voksát. A szavazási procedúra hasonló ahhoz, amelyet a szeptember 27-i helyhatósági választásokon már „kipróbáltunk”.

A szavazókörzetek reggel 7 és este 9 óra között tartanak nyitva. Szavazni az állandó (vagy ideiglenes) lakhely szerint illetékes választókörzetben lehet, illetve a megyén belül más településen is, ebben az esetben a szavazó nevét felveszik a választási pótlistára.

Szavazni csak védőmaszkkal lehet (ezt viselnie kell a választási bizottság minden tagjának is), a bejáratnál megmérik a testhőmérsékletünket (akinek 37,3 Celsius-foknál magasabb láza van, külön szavazófülkében voksol), és kötelező fertőtlenítenünk a kezünket. A választóhelyiségben egyszerre legtöbb öt választó tartózkodhat.

A személyi igazolványt magunknak kell behelyeznünk a választásokat monitorozó és a kettős szavazást megelőzni hivatott rendszer termináljába. Ezt követően aláírjuk a választói jegyzéket (ajánlatos saját golyóstollat használni). Az asztalról elveszünk két szavazólapot, egyet a képviselő- és egyet a szenátorjelöltekkel, valamint a „Votat” feliratú bélyegzőt.

A szavazófülkében mindkét lapon kikeressük annak a pártnak listáját, amelynek megválasztását támogatni szeretnénk, és a „Votat” pecsétet annak a négyzetébe nyomjuk. A szavazat akkor is érvényesnek minősül, ha a pecsét csak érinti valamelyik négyszöget, de a választói szándék egyértelmű. A szavazat nem érvényes, ha nem teszünk pecsétet, ha a pecsét a négyzeten kívül van, és egyiknek a vonalát sem érinti, vagy ha egy szavazólapon több pártra voksolunk.

A szavazólapokat (amelyeken rajta kell lennie a szavazókörzet ellenőrzőpecsétjének) összehajtjuk, és a megfelelő urnába helyezzük. Visszaadjuk a „Votat” bélyegzőt, és kapunk egy öntapadós fóliát, amelyet magunknak kell személyazonosító kártyánkra ragasztanunk. A beteg vagy mozgásképtelen szavazók mozgóurnát kérhetnek lakásukra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.