Felhívás!

Hat hónapos hosszabbítás

Az Európai Bizottság honlapján május 20-án jelent meg az értesítés és az indoklás, miszerint a Bizottság azt javasolja, hogy minden európai polgári kezdeményezés, amely nyitva állt aláírásra abban a pillanatban – 2020. március 11-én –, amikor az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO világjárvánnyá nyilvánította a COVID–19-vírust, kapjon még hat hónap időt a támogató aláírások gyűjtésére. (…)

A döntés értelmében tehát a Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók védelme érdekében indított polgári kezdeményezés újabb fél évet kap arra, hogy az érvényesség mindkét feltételét teljesítse, amikortól ez a jogszabály-módosítási tervezet hatályba lép.

Mint ismeretes a járványhelyzet miatt a Székely Nemzeti Tanács, illetve a Polgári Bizottság még április elején fordult az Európai Bizottsághoz a következő kéréssel: „Kérjük, hogy a T. Európai Bizottság a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című európai polgári kezdeményezés (Bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2019)000007) keretében indult aláírásgyűjtés határidejét az alábbi időpontok közül a legkorábbi bekövetkeztéig meghosszabbítani szíveskedjen:

1.) az azt a napot követő 6 hónap, amelyben az EU tagállamainak többségében megszűnnek a 2020. február 21. napját követően a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, a személyek szabad mozgását, illetve a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó intézkedések; vagy

2.) az azt a napot követő 6 hónap, amelyben a Polgári Bizottság arról tájékoztatja az Európai Bizottságot, hogy készen áll az aláírásgyűjtés folytatására, megjelölve az aláírásgyűjtés folytatásának pontos kezdő időpontját.”

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.