Felhívás!

Kedvezményes hitel

Háromszéken is számos vállalkozás várja az állam által garantált, kedvezményes hitelét, hogy lendületet adjon tevékenységének.

Többen panaszkodnak, hogy lassú a kedvezményes hitelprogram lebonyolítása, holott az lenne a célja, hogy felpörgesse a járvány miatt leállt pénz- és tőkemozgást, véli Bordás Attila. A LAM Mikrohitel Rt. igazgató helyettese szerint a lassú ügyintézés oka egyrészt az, hogy nincs digitalizálva az adóhatóság pénzügyi nyilvántartása, másrészt a bankok felkészületlensége és a központosított hitelelbírálás.

A sepsiszentgyörgyi pénzügyi szakember úgy véli, ha fel is gyorsul a hitelelemzéssel járó ügyintézés, akár hónapokba telhet míg a kis- és középvállalkozók hozzájutnak az állam által garantált, kedvezményes hitelekhez, holott a gazdaság újraindítása érdekében az lett volna hatékony, ha a jogosultak hetek alatt hozzájutnának a pénzhez, és újraindulna a pénz- és tőkemozgás.

Bordás szerint, ha a cégek pénzügyi mérlege átvehető lenne az adóhatóság oldaláról, pillanatok alatt le lehetne futtatni egy rendszeren, hogy a vállalkozás mennyire hitelképes. Mivel ez a lehetőség nem létezik, a bankok a papíralapú mérlegekről táplálják be az adatokat és elemzik. Másik hátráltató tényező, hogy a 2008-as válságot követően sok bankot átszerveztek, néhány kivétellel megszüntették a helyi kompetenciákat, központosították a hitelelemzést, ám most Bukarestben kevés szakember kell elbíráljon nagyszámú hiteligénylést. A LAM Mikrohitel Rt. igazgató helyettese szerint az állam által garantált, kedvezményeshitel-program kényszerhelyzetbe hozta a bankokat, amelyek számára nem opció, hogy nem vesznek részt ebben, mivel ez a lehetőség mellett nehezen tudnák eladni a normális hiteleket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.