Felhívás!

Felhívás: amíg nem kérnek magyarul bocsánatot, bojkottáljuk a Profi áruházláncot!

A sajtóból értesülhettünk, hogy a Profi áruházlánc egyik sepsiszentgyörgyi üzletének vezetője megtiltotta alkalmazottainak, hogy egymás között magyarul beszéljenek, sőt, előfordult, hogy a vásárlókat is zaklatta azért, mert Székelyföld szívében saját anyanyelvükön szólaltak meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a lehető leghatározottabb módon tiltakozik az üzletben történtek miatt, mely teljességgel elfogadhatatlan és a legsötétebb magyarellenes időket idézi. Felháborodásunknak hangot adtunk a Profi áruházlánc vezetőségének címzett levelünkben is, melyben arra kértük a cég döntéshozóit, hogy:

1.)    a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki a Sepsiszentgyörgyön történteket;

2.)    váljanak meg a sepsiszentgyörgyi üzletvezetőtől;

3.)    a megfelelő következtetéseket levonva hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló eset soha többé ne ismétlődhessen meg egyetlen üzlethelységükben sem;

4.)    azonnal, nyilvánosan és magyar nyelven kérjenek bocsánatot mind a sepsiszentgyörgyi alkalmazottjaiktól, mind pedig a teljes erdélyi magyar közösségtől.

Mindaddig, amíg kéréseinket nem teljesítik, és a Profi áruházlánc vezetősége nem határolódik el egyértelműen a magyarellenességből jelesre vizsgázott sepsiszentgyörgyi vezetőjétől, az áruházlánc bojkottjára szólítjuk fel az erdélyi magyarokat!

Közösségünk – szorgos munkájának köszönhetően – komoly vásárlóerőt jelent Erdélyben. Miként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű mozgalom is hirdeti, az erdélyi magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a különböző kereskedelmi egységekben elköltött pénzükért cserébe saját anyanyelvüket használhassák.

A mostani eset is jól mutatja: nem csak az állami közintézményekben kell mindennapos harcot folytatnunk azért, hogy nyelvi jogaink érvényesüljenek. Amíg azonban a román állam rendszerszintű magyarellenességét csak kislépésekben tudjuk visszaszorítani, addig a kereskedelmi szereplők esetében jóval több eszköz áll rendelkezésünkre célkitűzéseink eléréséhez.

A képlet egyszerű: vásároljunk ott, ahol tisztelik nyelvünket és kultúránkat, s ahol biztosított a többnyelvűség!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 6., 21:46
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem vagyok én “nagy magyar” de egyet ertek a bojkottalassal Ez nem nacionalizmus, hanem bunkóság.
    Másfelől, ha a bojkottalas nem valósul meg főleg Szentgyorgyon, akkor azt jelenti, hogy csak egy elszigetelt eset, nincsenek reális nemzetiségi problémák (ami igaz Kézdire szerintem) és akkor viszont azzal is egyet érték ha aszentgyorgyiek nem tesznek eleget a felhivasnak!