Felhívás!

A romániai magyarok többsége már részt vett a népszámláláson

Az eredeti forgatókönyv szerint vasárnap, május 15-én zárult volna a népszámlálás önkitöltéses szakasza, azonban a pénteki bejelentés szerint ezt meghosszabbították 12 nappal, május 27-ig. A vasárnapi adatok szerint eddig országos szinten 9,1 millió kérdőív érkezett be, ami azt jelenti, hogy a lakosság majdnem fele, 48%-a regisztrált már.

Számításaink szerint a romániai magyarok részvétele fokozatosan javul, jelenleg 56%-osra becsülhető. Hétfőig mintegy 700 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével – 300 ezren egyénileg, otthonról, további 400 ezren pedig az összeírópontokon regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy a 12 napos hosszabbítással elérhető akár a 65%-os magyar részvétel.

A május 15-i adatok szerint a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül mindegyik átlagon felüli teljesítménnyel rendelkezik: Hargita (63%), Kovászna (59%), Kolozs (57%), Bihar (57%), Maros (55%), Szilágy (52%), Szatmár (51%).

Az önkitöltés meghosszabbított határideje, a plusz 12 nap újabb kihívást jelent számunkra. A cél, hogy az eddig elért előnyünket megtartsuk. Ennek érdekében két feladatot kell mindannyiunknak szem előtt tartania. Egyrészt ellenőrizni kell, hogy mindenkit regisztráltunk-e a háztartásból, a családból, és hogy a rendszer érvényesítette-e a kérdőíveket.

A dovrec.insse.ro oldalon mindenkit egyenként ellenőrizzünk: a kiskorú gyerekeket, a felnőtteket, az időseket vagy az ideiglenesen külföldön tartózkodókat. Csak május 27-ig van lehetőségünk arra, hogy pótoljuk a hiányzó adatokat, ha valakinek nem validálták 7 nap után a beküldött kérdőívét. Másrészt ebben a meghosszabbított periódusban felértékelődik a segítségnyújtás szükségessége, szükség esetén segítséget lehet kérni a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371.900.172-es telefonszámon.

(Népszámlálás.ro-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.