Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1500 vízórát cserél a Közüzemek Rt.

Kézdivásárhelyen már több helyszínen zajlik, Sepsiszentgyörgyön az időjárás függvényében kezdődik a lépcsőházak előtt elhelyezett vízórák cseréje.

Kozsokár Attila, a vízszolgáltató Közüzemek Rt. vezetője hangsúlyozza: a precíz mérés magánfogyasztóknál is fontos, hiszen a lakók ilyen módon tényleg csupán az általuk elfogyasztott mennyiséget fizetik, a „nagy” órák cseréje azonban más céllal történik. A szolgáltatónak kötelezettsége, hogy bevizsgált, a metrológiai követelményeknek minden szempontból megfelelő, precíz mérőműszereket helyezzen el: Sepsiszentgyörgy esetében azért cserélnek 1500 órát, mert a korábbi EU-s projekt keretében felújított hálózaton 7 éve helyeztek el órákat: ezek cseréje következik.

A magánszemélyek esetében sem elhanyagolandó az óra periodikus cseréje – hívja fel a figyelmet a Közüzemek Rt, hiszen ezek is elromlanak, pontatlanul, gyakran többet mérnek, mint amennyi a reális fogyasztás. Egy otthoni fogyasztásra szánt vízóra 55 lejes ártól szerezhető be, könnyedén cserélhető, nem feltételez engedélyt.

Kézdivásárhelyen már elkezdődött az automatán leolvasható vízórák telepítése a tömbházak elosztó vezetékeihez: Kozsokár Attila elmondása szerint ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki egy számítógépen keresztül meg tudja nézni a fogyasztást (bár létezik ilyen lehetőség, de a borsos ár miatt gazdag országok sem alkalmazzák), hanem úgy, hogy egy alkalmazott leolvasó-eszközzel végighalad gyalog a zónában, és begyűjti az adatokat.

Kozsokár Attila hangsúlyozza: azok, akiknek nincsen saját vízórája, átalányban fizetnek. A törvény által megszabott fogyasztás az igazgató szerint lényegesen meghaladja a reális fogyasztást, így az ezekben a tömbházakban élő emberek érdeke lenne a vízórák telepítése.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük