Hirdetés
Hirdetés

Visszahelyezésüket kérik

Az állam elsődleges kötelessége polgárai szolgálata, elfogadhatatlan tehát az a helyzet, amelybe Kovászna és Zágon lakóit kényszerítették – szögezte le Tamás Sándor megyetanácselnök annak a döntésnek a kapcsán, amely a két települést a Bodzafordulói Bíróság hatáskörébe helyezte át.

A megyei tanács tegnapi ülésén a különfélék napirendi pont alatt tárgyalták a helyzetet, és megkereséssel fordulnak a Legfelsőbb Bírói Tanács elnökéhez. Johann Taierling tanácsos az EMSZ nevében fogalmazta meg a két település lakóinak panaszát: a majdhogynem járhatatlan út mellett a hiányos románnyelv-tudás is gondot jelent, illetve a románul tudók is hadilábon állnak (érthető módon) a jogi szaknyelvvel. Kézdin bevett szokás volt, hogy a bíróság alkalmazottai szükség esetén segítettek fordítani, értelmezni a jogi szövegeket, amire Bodzafordulón nem számíthatnak.

Hirdetés
Hirdetés

A hozzászólásokból kiderült az is, mi az oka, hogy egyáltalán megszületett ez a döntés. Míg Kézdivásárhelyen négy bírónak évi 8000 perben kell döntést hoznia, Bodzafordulón ugyanennyi taláros mindössze 2000 dossziét vizsgál át. Felmerült, hogy akár be is zárhatják az utóbbit, végül áthidaló megoldásként hozták meg a kritizált döntést.

Tamás Sándor leszögezte: az államnak kell megoldást találnia, például a valóban túlterhelt céhes városi bíróság bővítésével, semmiképpen azzal, hogy a polgárokat kiteszi annak, hogy több ízben nagyobb távolságokat tegyenek meg rossz utakon. A Zabolát Bo-dzafordulóval összekötő út mint-egy 10 kilométere soha nem látott aszfaltszőnyeget, noha országút besorolású, így télen gyakorlatilag járhatatlan, nyáron pedig a sár miatt szintén.

Csatlakozik tehát a megyei tanács az érintett települések elöljárói által indított aláírásgyűjtéshez, és várják a választ a Mihai Bogdan Mateescunak címzett megkeresésre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük