Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Választási kiértékelő

Választási kiértékelő Kovászna megye

A hétvégi európai parlamenti választásokon a romániai magyarok azt üzenték Bukarestnek, hogy ennek az országnak nem lehet jövőt tervezni úgy, hogy figyelmen kívül hagyják az 1,3 millió magyar véleményét – fogalmazta meg Antal Árpád. A megyeszékhelyi RMDSZ-elnök tegnap Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnökkel együtt tartott választási kiértékelőt.

Kovászna megyében a 49 százalékos országos átlag alatt vettek részt a hétvégi európai parlamenti választásokon. Az állandó választási listán szereplő 182.360 személy közül 78.521-en járultak az urnák elé, ez 43,07 százalékos részvételt jelent. Az RMDSZ 51.817 szavazatot kapott, azaz az érvényesen leadott voksok 69 százalékát szerezte meg.

Tamás Sándor köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, és az RMDSZ-re ütötték a pecsétet, és külön megköszönte azoknak, akik az elmúlt egy hónapban „a hátukon vitték a kampányt”, és itt több mint ötszáz civil személyről van szó.

– Az emberek azt üzenték, hogy azt akarják, hogy mi magunk vigyük a közösségünk hangját Brüsszelbe, mi próbáljuk saját jogi kereteinket bővíteni, mi próbáljunk méltányosabb támogatási rendszert kiharcolni, hogy mi, magyarok képviseljük a mi ügyeinket, ne a román nacionalista újhullám tagjai – mondta Tamás Sándor.

Kifejtette: az elmúlt 20–25 évben sok kampányt „levezényelt”, de most kaptak – vélhetően a technika fejlődésének is köszönhetően – a legtöbb visszajelzést, jót és rosszat egyaránt. Ezeket kielemzik, de elsőre úgy tűnik, hogy jó húzás volt, hogy a kampányban nem csak jelöltbemutatót tartottak, hanem számos szakmai, kulturális fórumot szerveztek, és ezt a jövőben is folytatni fogják.

Kiemelte: voltak települések, ahol az országos átlagot maghaladó részvételt regisztráltak, növekvő sorrendben Kézdiszentlélek, Kommandó, Málnás, Illyefalva, Dobolló, Réty, Kovászna, Kézdialmás, Árkos, Esztelnek, Barátos és Sepsibodok. A másik véglet Bölön, Gelence, Barót, Nagyborosnyó, Ozsdola.
– Nem csak a számok számítanak, hisz Bölön esetében érthető az alacsony részvétel, de semmi kifogása nem lehet például Gelencének vagy Barótnak. Itt nagyon részletes elemzést végzünk, mert így nem lehet nekivágni a következő választásoknak – szögezte le a megyei elnök, aki kitért a válasz elől, hogy ez jár-e „hivatalból” tisztújítással.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád szerint a kampány is és az választás utáni nyilatkozatok is bizonyítják, hogy itt nincs szó Európáról, itt a román pártoknak egymás ellen volt leszámolnivalójuk.

– Etnikai mobilizációs verseny alakult ki, és hála az erdélyi magyar embereknek, akikben működésbe lépett egy egészséges önvédelmi reflex, nem maradtunk alul. Itt nem két emberről, nem az RMDSZ-ről volt szó, hisz a szövetség csak egy eszköz, hogy megvédjük a közösségünket, és lépjünk egyet előre a jogok bővítése terén is – mondta Antal.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint előre kell nézni, a jövő őszi parlamenti választások felé, hogy „ne ilyen félelmekkel” várjuk a voksolást. A részletes eredményekre visszatérünk

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 28., 7:19
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Tisztelt elöljárónk ,én nem mosolyognék söt inkább aggodnék !
  A szavazók akik az RMDSZ re adták a vuksukat 85 % ban 65 év felettiek voltak. Azon gondolkodnak önök hogy a következő két választas után kit ,kiket,milyen korosztályt fognak megszólítani.,az idö telik és lassan de biztosan ez a korosztály eltávozik az élök soraibol . Ezzel a politizálással az 50 év alattiakat biztos nem tudják megszollitani. Nekük már a látokörük annál tágabb , hogy lehessen öket minden ravaszsággal szédíteni .

 • User
  Dátum: 2019. május 28., 8:27
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ha a lakossag erdekebe dolgoznatok 24 bol 24 et ,akkor nem 51 ezer szavazatott kapnatok hanem120 ezret.Ha nem a valasztasok elott 48 oraval allnatok neki az utakra kavicsot hordatni es im itt am ott foltozgatni,es ha nem jonnetek az orokkos roman veszelyel[Ti sokszor veszelyessebbek vagytok],es ha leszallnatok vegre a foldre…………….

 • User
  Dátum: 2019. május 28., 11:05
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Nehezen de meglett.Most még igen.Meg kellene újulni,minden szinten.Ja,és ne vegyék olyan nagy eredménynek ezt,mert a valóság az egész más.Lehet széles mosollyal tovább butítani a szavazópolgárt,de az csak egy részét,Önök rosszabbak a PSD-nél.Bizonyították vasárnap a sok facebookos idiótaságokkal,amellyekkel tömték a szavazók fejét,koldulták a szavazatokat.Most bejött.Hirtelen csend lett a PSD-s felrúgott megállapodás ,az Úz völgyi probléma körül.Elvégre meg vannak a bejutáshoz szükséges szavazatok.