Hirdetés
Hirdetés

Újévi gyermekáldás Háromszéken

Újévi gyermekáldás Háromszéken Kovászna megye

Az év első napján születetteket a néphiedelem különlegesnek tartja, így természetszerűen idén is számba vettük, hogy Háromszéken kik a szerencsés anyukák és gyerekeik. Az idei év első kisbabája esztelneki, a második kovásznai, a harmadik pedig a megyeszékhelyen jött világra.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön az idei év első szülöttje fiú, így a hiedelmek szerint ez egy szerencsés évet ígér a megyeszékhelynek. Tamás Zsombor a sepsiszentgyörgyi Tamás család – Noémi és férje, Bálint – második gyermekeként jött világra január elsején reggel, 9 óra 30 perckor: testsúlya 2,42 kilogramm, magassága 49 centiméter volt.

Tamás Zsombor édesanyjával, aki nem tartja magát babonásnak

– Hatéves lányom után fiút vártunk, most kerek a család, így van meg a pár. A második szülés véleményem szerint picit nehezebb, hiszen már tudjuk, mire számítsunk. Az első még felkészületlenül éri az anyukákat, akikben ilyenkor a naivitás nagy, nem tudják, mi következik – magyarázta érdeklődésünkre az édesanya, aki nem számított rá, hogy az ő gyereke lesz az idei elsőszülött, hiszen egy kerek hónappal korábban érkezett világra, mint ahogy azt az orvosok kiszámították.

– Ő így döntött, hogy „érkezik”. Nem ismertem az év elsőszülöttjéhez kapcsolódó hiedelmeket. Egyet a napokban hallottam itt a szülészeten, miszerint, ha az elsőszülött gyermek fiú, akkor az egy szerencsés évet ígér. Mindenképpen utánanézek majd más ide kapcsolódó hiedelmeknek is, annak ellenére, hogy nem tartom magam babonásnak. Érdekes lesz majd utólag ezekről mesélni a fiamnak – újságolta a 33 éves Noémi, elárulva, hogy 6 éves kislányát már időben felkészítették arra, hogy a szülés miatt távol marad majd pár napig, így a kislány hősiesen várja otthon édesanyját és kisöccsét.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhely: két elsejei gyermek

A torjai Bartis Erzsébet első gyermekével, Bence Balázzsal

A céhes város szülészetén a 2019-es esztendő első kisbabája elsején született és esztelneki: a 23 éves Majlát Erika fél ötkor hozta világra második gyerekét. A rendes lefolyású szülést dr. Dumitriu Elena szakorvos vezette le, Majlát Fanni Kriszta 53 centiméterrel és 3240 gramm súllyal került be a kórház regiszterébe.

Elsején 10.55-kor a 30 éves, torjai Bartis Erzsébet élete első gyermekének adott életet: Bartis Bence Balázs 3750 g súllyal és 57 cm-es testhosszal jött világra, dr. Nagy R. István főorvos segédletével.

Az év harmadik gyermeke másodikán, 8.05-kor született és kézdivásárhelyi, a harmincéves Bene Nagy Réka császármetszés útján (a beavatkozást dr. Szabó Károly főorvos vezette le) adott életet gyermekének. Bene Nagy Eszter 3350 grammal és 53 cm-es testhosszal jött világra.

Hirdetés
Hirdetés

Sokéves hagyomány tört meg Kovásznán

A kovásznai kórház szülészetén december 31-én reggel 7.15-kor a zágonbárkányi Cristea Ioan látta meg a napvilágot, az újszülött 4,4 kg-os súllyal jött világra. A nap második szülöttje a kovásznai Balea Victor Dumitru volt, aki 3650 g súllyal született és 10.10-kor sírt fel.

2019-ben végre megtört a sokéves hagyomány, miszerint az év első napján nem születik gyerek a kovásznai szülészeten, ugyanis idén január elsején hajnali 6.55-kor a zágoni Cocicodar Valentinának fiúgyermeke jött világra 3,3 kg-os súllyal. Mivel az édesanyánál rendellenességek léptek fel, sürgősen a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították, ezért a baba lapzártánkig nem kapott nevet, és a fürdőváros szülészetén gondozzák.

Hirdetés
Hirdetés

Újévi csend a baróti szülészeten

Szerdán, január 2-án a korábbi években soha nem tapasztalt csend uralkodott a baróti szülészeten. Nemhogy újévi, de még óévi kisbaba sem volt, a legutolsó szülést még karácsony előtt, december 21-én jegyezték. A szülészeten szolgálatban levő nővérek elmondása szerint akkor a nagybaconi Ötvös Judit adott életet kislányának, aki szintén a Judit nevet kapta. A baróti szülészeten, mint megtudtuk, tavaly mindössze 73 újszülöttet jegyeztek, ezzel szemben 2017-ben 108 kisbabát segítettek itt világra. A tendencia egyértelműen csökkenő, viszont nem hagyható figyelmen kívül, hogy nem minden erdővidéki anya választja a baróti szülészetet gyermeke világrahozatalához, ugyanakkor az itt megszületett csecsemőknek általában csupán töredéke baróti, a többiek az erdővidéki falvak lakosságát szaporítják.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük