Új rendelet a tanügyben

Egy új határozat szerint azok a líceumok, amelyekben egyetlen diáknak sem sikerült az érettségi a nyári szesszióban, a jövő tanévben nem indíthatnak kilencedik osztályt. Most először kapcsolódik az érettségi vizsga teljesítése a középiskolai osztályok létrehozásához.

A Hivatalos Közlönyben nemrég megjelent 2019/5090-es miniszteri rendelet értelmében a 2020–2021-es tanévre kizárólag azok a középiskolák kapnak engedélyt líceumi osztály indítására, amelyek a 2019. június–júliusi érettségi vizsgákon 0 százalék fö­lött teljesítettek, tehát legalább egy tanulójuk sikeresen diplomázott. Azok az iskolák, ahol egyetlen egy végzős diák sem szerezte meg az érettségi diplomát a nyári pótvizsgákon, nem kérhetnek engedélyt kilencedik osztály indítására.

Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője lapunknak elmondta: „A rendeletben megfogalmazottak egyelőre nem érintik Kovászna megyét, hiszen nálunk 0%-os iskola nincs, vannak alacsony százalékok, de a nullát mindenképpen meghaladják”. Hozzátette, mivel ez a rendelet csak líceumi osztályok indítására vonatkozik, abban az esetben, ha ez a helyzet fennállna, a szakközépiskolák csak a líceumi osztályokat veszítenék el, de továbbra is indíthatnának szakosztályokat. „A szaklíceumokat így visszaminősítenék szakiskolákká, ahol a diákok szakképesítést ugyan kapnak, de nem tanulnak négy évig az érettségiért, ha az úgy sem sikerül a végén” – magyarázta a főtanfelügyelő.

A kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola egyébként alig ugrotta meg a nulla százalékot, hiszen összesen hat diáknak sikerült az érettségi vizsgája, a nyári időszakban is csak egy végzős diák szerzett diplomát. 

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.