Felhívás!

Mi történik, és mi nem?

Mi történik, és mi nem? Kovászna megye

Terepen, azaz a város utcáin tartott sajtótájékoztatóra hívta tegnap az újságírókat Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy saját árgus szemükkel is megtekinthessék azokat a munkálatokat, amelyeket a város kertészetének munkatársai kiviteleznek, illetve a Sepsi Útépítő Kft. végez. A körúthoz csatlakozott Tóth-Birtan Csaba alpolgármester is. Ez alkalommal rákérdeztünk arra is, amivel nem foglalkoznak, pedig szerintünk vagy olvasóink szerint szükséges volna.

Olyan kisebb volumenű munkálatokról van szó – járdajavítások, parkolók aszfaltozása, utak festése – amelyekhez korábban nehezen talált kivitelezőt a hivatal, ezért késtek, elhúzódtak, de mióta megalakították a város saját cégét, a Sepsi Útépítő Kft.-t, gördülékenyebben lehet haladni velük. Míg nyár kezdetén 5–6 fős személyzete volt a cégnek, most már 25 fővel dolgozik városszerte. Így néhány helyszínen valóban jelentős változást tapasztaltunk, a Benedek Elek és Ifjúság utca sarkán egy lebontott ház helyén parkolót alakítottak ki, a Puskás Tivadar-líceum közelében lévő játszótér körül is szépek a járdák, rendben vannak a parkolók, illetve a Grigore Bălan út mindkét oldalán lévő és egyes Iorga utcai tömbházak mögött új burkolatok, járdák vannak, vagy most dolgoznak rajtuk.

Gyakorlatilag nem lehet annyi parkolóhelyet kialakítani, hogy elég legyen, bár az autók számának növekedési ritmusa kissé lelassult, de folyamatos. Éppen ezért sok helyen gondot jelentenek az épített garázsok – összesen mintegy 500 van a városban –, amelyekből sok lomtárként működik, és amelyeknek a helyén a jelenleginél több autó férne el. Csakhogy a 90-es években épített garázsok alatti területet annak idején úgy adta koncesszióba a város, hogy a szerződés mindaddig érvényes, amíg áll az építmény, és ezzel ma kivételes helyzetben vannak. – Nem normális, hogy egy garázs bármilyen egyéb építménynél tovább foglaljon közterületet, ezen jogi akadály feloldásán dolgoznak a hivatal jogászai – mondta a polgármester.

A parkolással kapcsolatban további kérdések is felmerültek, például hogy nem lehetne-e az egyébként megvett, kibérelt és lakattal lezárt parkolóhelyeken lehetővé tenni az autók megállását legalább munkaidőben, míg egyébként üresek.

Tóth Birtan szerint van egy érvényes szabályzat, ehhez van egy módosító javaslatuk, mely 9–16 óra között bárhol, tehát kibérelt parkolóhelyeken is lehetővé tennék a parkolást. A Multitrans piac melletti telephelyén és a jelenlegi Vízművek helyén egyébként szintén tervezik egy parkoló kialakítását.

Az önkormányzati vezetők arra is megoldást keresnek, hogy a városhoz közeli településekről ingázók közszállításhoz való hozzáférését kiszámíthatóbbá tegyék, megkönnyítsék, de elsősorban a városi adófizető polgárok érdekeit tartják szem előtt, amikor a járatokról gondolkodnak, tette hozzá Antal Árpád.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.