Hirdetés
Hirdetés

Új nézőpont az erdőgazdálkodásról

Új nézőpont az erdőgazdálkodásról Kovászna megye

A nemrégiben megjelent Közösségi vagyon – közösségi szerep című kiadvány kezdeményezőjével és társszerkesztőjével, a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének (APAPET) társelnökével, Tamás Lászlóval beszélgettünk a székelyföldi erdőbirtokosság múltjáról, jelenéről és várható jövőjéről. A közbirtokosságnak mint vagyonkezelési formának az előnyei, a munka során felmerülő akadályok, a jövőre tekintve megfogalmazott célkitűzések és az elmúlt húsz évben elért eredmények is szóba kerültek.

Hirdetés
Hirdetés

– A székelyföldi közbirtokosság jelentős hagyományából mit tekint ma is élő, továbbvitelre érdemes értéknek?

– A középkorban meghonosodott közbirtokosság mint közösségi tulajdonszerkezet létjogosultságát ma is működő példák szemléltetik. A hazai közösségi erdő- és legelőbirtokosságok ékes bizonyítékai annak, hogy ezen birtokkezelési formának a modern korban is helye van. A mezőgazdasági területek részleges visszaszolgáltatása új fejezetet nyitott a székely ember számára: újra erdőbirtokossá vált, és meghatározott arányban részesült a közbirtokossági erdőbirtok osztatlan tulajdona által termelt haszonból.

– Mit tekint a megalakulástól számítva a legfontosabb eredménynek, amit a közbirtokosság által sikerült elérni?

– Az erdővagyon tulajdonjogának és használati jogának visszaszerzését. Sajnos, ez a folyamat még nem zárult le teljesen, az azonban megállapítható, hogy az általam nyilvántartásba vett 257 székelyföldi közbirtokosság mind életképes gazdálkodó egységként, mind a lokális társadalomban fontos szerepet betöltő, valódi civil szervezetként működik!

– Milyen előnyei, pozitívumai vannak a közbirtokosságoknak?

– A közbirtokossági vagyonnak az egyik legnagyobb értéke az osztatlan jellege, szemben a magánjellegű erdőbirtokkal, amelynek sorsáról kizárólagosan az egyéni tulajdonos dönthet. A közbirtokosságok megszervezése ugyanolyan elven alapul Székelyföld mindegyik településén. A hasonló célkitűzések megkönnyítik a térségi összefogást mind gazdasági, mind pedig érdekvédelmi szinten.

– A székelyföldi erdőgazdálkodás jövőjét tekintve mit tart a legfontosabb tennivalónak? Milyen várható eredményekre számítanak?

– Amikor az erdőgazdálkodásról beszélünk, mindig szem előtt kell tartanunk az erdő hármas szerepét: gazdasági, védelmi, valamint a közjóléti funkciót. Számunkra jelenleg a gazdasági funkció az erdő legfontosabb szerepe. A fa árának szinte kiszámíthatatlan változása az utóbbi években nehéz helyzetbe hozta a közbirtokosságokat. Erre a felismerésre adott válaszként jött létre 2021-ben egy közbirtokosságok által alapított részvénytársaság, amelynek célkitűzései között szerepel: a faanyag gazdaságos értékesítése és ezáltal a fenntartható jövedelemforrás biztosítása a közbirtokosságoknak, valamint nagy kapacitású, magas hozzáadott értékkel működő, korszerű feldolgozó üzem telepítése. Ismerve a közösségi erdőgazdálkodás húsz év alatt kialakult gyakorlatát, engem bizakodással tölt el a közbirtokosságok jövője. A közbirtokosság múltjáról számos szakmai írás olvasható, ezen vagyonkezelési forma jelene azonban egy kevésbé kutatott témakör. 

Bagoly Anabella

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük