Felhívás!

„P., mint parazita”

Schiffer András egyedi színfoltja volt a magyar parlamentnek. Egy tisztességes, elvszerű baloldali, akinek kormánykritikáját nem politikaitábor-hovatartozás, hanem az igazságkeresés határozta meg főszabály szerint. 2016-ban lemondott parlamenti mandátumáról, és felhagyott a politizálással. Politikai szakértőként, elemzőként viszont gyakran megnyilatkozik, hívják jobb- és baloldali médiaorgánumokhoz egyaránt. S el kell ismernünk, kiváló meglátásai vannak, az ellenzéki politizálás színvonaláról a legőszintébben és legkeményebben ő beszélt.

Többen megállapították már, hogy a Párbeszéd Magyarországért nevű politikai szerveződés soha egyetlen választáson nem méretett meg, de egyre több képviselője van az országgyűlésben. Ezt Schiffer azzal überelte, hogy csak úgy emlegeti őket, mint a „P. nevű pártot, azaz P., mint parazita”.
És mennyire igaza van! 2014-ben a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 nevű politikai formáció vitte be a parlamentbe a PM egy képviselőjét, 2018-ban az MSZP hátán került be három PM-es honatya, 2022-ben már önálló frakciójuk is lett az ellenzéki összefogásnak köszönhetően, melynek fő irányítója köztudomásúlag Gyurcsány Ferenc.

Mindehhez lépest a Párbeszéd volt az, mely bejelentette, hogy önállóan kívánnak indulni a 2024-es európai parlamenti választáson. Az első reakciója a politikát követő polgárnak az, hogy ennyire korlátoltak és önsorsrontóak nem lehetnek, hiszen akkorát buknak, mint egy ház. Összesen 600 tagjuk van, országos lefedettségük nemlétező.

Az irracionálisnak tűnő lépés magyarázatát Kiszelly Zoltán politológus adta meg: a Párbeszéd az ő megfogalmazásában pávatáncot jár, ezzel a kommunikációs húzással igyekeznek bebiztosítani maguknak, hogy 2024-ben Karácsony Gergely legyen az ellenzék közös főpolgármesterjelöltje, Jávor Benedek pedig bejutó helyre kerüljön az ellenzéki közös listán az ugyanabban az évben megrendezendő európai parlamenti választáson. Az ugyebár nem kétséges, hogy Gyurcsány egyben kívánja tartani az ellenzéki tábort, hiszen azt lényegében ő uralja, s a külön indulás neki szóló üzenet.
Jómagam inkább blöffnek nevezném a PM húzását, hiszen ha Gyurcsány elengedi a kezüket, akkor az a dicstelen, árulásban fogant formáció megszűnését jelentheti. Bár így lenne… 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.