Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új megyei tanácsos tett esküt

Új megyei tanácsos tett esküt Kovászna megye

Költségvetés módosítás, hegyimentő-központ építése, megyei utak téli karbantartása, titkosított iratok feloldása, új megyei tanácsos eskütétele szerepelt többek között Kovászna Megye Tanácsának tegnapi soros ülésén.

Hirdetés
Hirdetés

Első napirendi pont egy új tanácsos eskütétele volt, amellyel ismét teljes létszámúvá vált Kovászna Megye Tanácsa. Az új tanácsos Opra-Béni Béla, 44 éves tanító, a kommandói Horn Dávid Általános Iskola igazgatója, aki harmadik alkalommal képviseli az RMDSZ-t a testületben.

A megyei önkormányzat 150 ezer lejjel támogatja a 32. Népzene- és Néptánctalálkozót, amelyet a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány közösen szervez. A nagy múltú rendezvényt november 11-12. között tartják Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. Kiemelt meghívott a Duna Művészegyüttes, amely két előadással érkezik Háromszékre. A szervezők 35 ezer lejes jegybevételre számítanak, így az önkormányzat a táncegyüttes költségvetését 185 ezer lejjel emelte.

Hegyimentő-központot alakítunk ki a sepsibükszádi utászház helyén és az épülethez tartozó fél hektáros területen – magyarázta Tamás Sándor megyetanácselnök. A jelenlegi épületet lebontják, helyére háromszintes (földszint-emelet-tetőtér) központot építenek. A megyei tanács határozata most a tervezés tárgykörét jelölte meg.

Jóváhagyták a Kovászna Megye Tanácsa és az Országos Ásványvíztársaság közötti együttműködést, amelynek célja többek között újabb borvízforrások beazonosítása, vegyelemzése. A határozattervezetet Jakab István Barna alelnök ismertette. „Elsődleges célunk új ásványvíz-lelőhelyek feltérképezése, kihasználása, másodlagos célunk a borvizek, valamint gyógyvizek hozzáférhetőségének javítása, fenntartható megoldásokkal. A most megalakuló munkacsoport célul tűzte ki a lakosság tudatosítását is, hogy mekkora érték az ásványvíz” – sorolta az alelnök.

Lejárt az 50, illetve 30 évnyi titkosítási idő egy sor olyan államtitoknak számító dokumentum számára, amely Kovászna Megye Tanácsának felügyelete alatt van, a csütörtöki tanácsülésen egy határozatban kérik a kormányt, hogy oldják fel az okiratok titkosítását, a törvény előírásainak megfelelően. A titkos információkat tartalmazó dokumentumokat 30 évre, a szigorúan titkos dokumentumokat 50 évre zárják el a nyilvánosság elől. A megyei önkormányzat többek között az egykori megyei néptanács, a megyei tervezőintézet, az ezekkel az intézményekkel együttműködő entitások dokumentumait, valamint az egykori kommunista párt megyei bizottságának és a helyi néptanácsok gondjaival foglalkozó bizottságának bizonyos dokumentumait őrzi. Ezzel a határozattal több mint 150 dokumentum titkosításának feloldását kérik. <<

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük