Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kosarasok kosara sok

A címbeli szóhármas előre és visszafelé olvasva is ugyanazt jelenti. Szorgalmas kosárfonókra mintaszerűen ráillik. A fogyasztói kosár kiszámításának azonban erősen kontrasztos a színe és fonákja. A fogalom a megfelelő életszínvonal szavatolásához, illetve a civilizált, méltányos életvitelhez szükséges olyan havi pénzértéket jelent, amit a háztartások (családok, egyedülállók stb.) fizetnek, azaz fizetnének (!) a termékekért és szolgáltatásokért. Nemzetközi szinten (például az Európai Unióban) is léteznek szabványszerű szempontok és listák, hogy ténylegesen mi tartozik a fogyasztói kosárba és mi nem (autóvásárlás, lakásvásárlás nem). A gond az, hogy olykor úgy tűnik, mintha a „kosár” tartalmát kiszámító szakértők más bolygóról – na jó: más államból – érkeztek volna.

A legfrissebb jelentés alapján Romániában most a kétgyermekes – azaz négytagú – család számára 8659 lej a havi kosár értéke! Egygyermekes házaspárok, házastársak esetében 7112 az összeg, gyermek nélküli pároknak 5322 lej, magányosan élő felnőttnek pedig 3275. Nyújtsa fel a kezét, esetleg két ujját V alakban az, aki dob ilyen kosarat! Bátorkodunk megjegyezni, aki ilyen értékeket kiszámít és kihirdet, az ugyan teli lehet jóakarattal, jólelkű is valószínűleg, de nem az erdélyi, romániai valóság talaján jár. Ott, ahol milliók élnek minimálbérből és minimálnyugdíjból, az eszményi költségszabványokkal kicsit alább kellene hagyni. Ne legyen kosarasok kosara sok, mert lélektanilag lesújtó.

Romániában az utóbbi években másfél millió körül mozgott a minimálbérekért dolgozó alkalmazottak száma, a minimális nyugdíjösszegben részesülő nyugdíjasoké általában 1,1–1,2 millió. A minimálbér 1524 lej, a minimális nyugdíj 1000 lej. Könnyű kiszámítani, magányosan élő személyek esetében a bér bő két hétre, a nyugdíj tíz napra lenne elegendő a „szakértők fogyasztói kosarának” pénzértékei alapján. A minimális jövedelmet meghaladó, de a havi 2000 lejt el nem érő alkalmazottak, illetve nyugdíjasok száma is igen magas! Az persze behatóbb elemzés tárgya lehetne, hogy a legtöbb minimálbéres alkalmazottat foglalkoztató megyék élén erős gazdasági eredményeket felmutató övezetek állnak, például Ilfov (Bukaresttel), Temes, Bihar, Kolozs… <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük