Hirdetés
Hirdetés

Új kutyamenhelyet terveznek Felső-Háromszéken

Új kutyamenhelyet terveznek Felső-Háromszéken Kovászna megye

A kézdiszéki polgármesterek körébe mondhatni évtizedek óta szokás rendszeresen – jó estben havonta – összeülni, megbeszélni a közös gondokat, meghívott illetékesek révén választ találni a felmerülő, mindnyájukat érintő kérdésekre. A soros találkozó házigazdájának szerepe ma Balogh Tiborra, Kézdiszentlélek község elöljárójára hárult, a megbeszélésnek a templom melletti közösségi ház szolgált helyszínéül.

A találkozón szokás szerint a megyei tanács teljes vezérkara – Tamás Sándor elnök, Henning László-János és Jakab István-Barna alelnökök – tiszteletüket tették, továbbá Fejér László-Ödön szenátor és Könczei Csaba képviselő, sőt, pár perc késéssel dr. Ráduly István prefektus is megjelent, és ha már ott voltak, igyekeztek információkkal, illetve javaslatokkal szolgálni a felvetett gondok megoldására. És nemcsak örömteli híreket osztottak meg: a megyetanácselnök például újfent hangsúlyozta, hogy habár ez elmúlt években a megyei önkormányzat minden, a polgármesteri hivatalok által benyújtott, játszótér-, sportpálya-, tűzoltóbázis-, kultúrház-, ifjúságiklub-, könyvtár-, orvosirendelő-, közoktatásiegység-felújítást, -felszerelést, tanórák utáni tevékenység támogatását célzó pályázatot támogatni tudott, idén – pénzhiányból adódóan – kategóriaként négy-négy projektre futja az egész megyében. A berecki és a szentkatolnai iskolák felújításához 150-150 ezer lejjel járulnak hozzá. Azt is előrevetítette, hogy jövőre változtatást terveznek a pályázati rendszeren, mert „nincs annyi pénz, mint amennyire igény lenne”.

Beszámolt az egyházközségek által benyújtott pályázatokról is, előrebocsátva, hogy a jövő héten elkezdik megkötni az elnyert összegekre vonatkozó szerződéseket. A kézdi-orbaiszéki református esperesi hivatalnak 8 ezer lejt, a kézdivásárhelyi református egyházközségnek 20 ezer lejt ad a megye, az ikafalvinak 3, az albisinak 25, az alsócsernátoninak 50, a karatnainak 60, a kézdimárkosfalvinak és kézdimartonfalvinak 40-40, a torjainak 23 ezer lejt. A római katolikusoknál a kézdi-orbai főesperesi hivatalt 20 ezer, a felső-háromszéki egyházközségek közül Bélafalvát 25, Berecket 50, Gelencét 20, Lemhényt 63,5, Kővárt 20, Kézdiszentkeresztet 40, Kézdiszentléleket 50, Kézdivásárhelyt 30, Kézdisárfalvát 20, Alsótorját 40, Felsőtorját pedig 30 ezer lej illeti. A berecki ortodox parókia 70 ezer, a kézdivásárhelyi 35 ezer lejt nyert pályázat révén.

Hirdetés
Hirdetés

A megbeszélés fő napirendi pontját a kóbor kutyák kérdése képezte, ugyanis ez koránt sem tekinthető megoldottnak Felső-Háromszék viszonylatában. Kézdivásárhelyen ott van ugyan a menhelyet is működtető Benji Állatvédő Egyesület, ám ezzel eddig csak a város, illetve pár községi önkormányzat kötött szerződést, a többi nem tartja „kifizetődőnek” az általa kínált és gyakorolt szolgáltatást. Fejér László-Ödön szenátor most felvette egy új kutyamenhely létesítésének lehetőségét, ami Gelencén kapna helyet, és az egész majdani metropolisz-övezetet ki tudná szolgálni – a jelenlévő polgármesterek ehhez elvi beleegyezésüket adták.

Dr. Ráduly István prefektus arra intette az elöljárókat, hogy tartsák be a polgármesteri hivatalokhoz benyújtott kérelmek megválaszolásra törvény által megszabott 30 napos határidőt, másképp komoly következményekkel számolhatnak.

Címlapfotó: A 15. századi templomáról is híres Kézdiszentlélek adott otthont a mai polgármester-találkozónak (Bartos Lóránt)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 14., 14:50
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Prefektus Úr!!!
  A földosztó bizottságok munkáját miért nem ellenőrzi bár szúrópróba szerűen! Sok helyen, hamis papírokkal sokan telekkönyveztették is a mások földjét!!
  Ha van az illetőnek papírja a földről, mi a magyarázat, hogy 20 év sem elég 1-1 községben a visszaszolgáltatásra?!

 • User
  Dátum: 2023. április 17., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A kutya menhelynek örülök,söt nem ártana dupla funkcióval ellátni mert nagyon sok kóbor macska is van nemcsak kutya.De nagyon meg kell választani a menhely vezetőt,hogy igazi állatszerető ember hírében álljon,mert a kézdivásárhelyi menhellyel kapcsolatban vannak az embereknek fenntartásai.Gondolom lesz szakember is kinevezve aki majd a beteg sérült állatokat ellása a menhely keretén belül.Ami még nagyon dícséretes nem tudom kinek köszönhetően ,hogy van ingyenes ivartalanítás a városban.Ezért hálásak lehetünk és jó lenne ha minél többen igénybe vennék ezt a lehetőséget mert ki tudja meddig tart ennek a finanszirozása.Ezt külön köszönjük bárki is áll ennek anyagi támogatóként a hátterében, na meg persze azoknak a kedves állatorvosnőknek akik ezt a nemes munkát végzik.