Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tizenhárman élnek 860 lejből

Tizenhárman élnek 860 lejből Életmód

A szociális támogatások kifizetését és felügyeletét végző szakhatóság Kovászna megyei területi hivatalának adatai szerint az utóbbi négy-öt évben Háromszéken folyamatosan csökkent a szociális segélyeket igénylők száma, 2018-ban például 1984 ilyen jellegű kérelmet iktattak, 2019-ben 1795-öt, míg tavaly 1601-re  esett vissza ez a szám. Fontos adalék, hogy a kérelmek nem egyénekre, hanem családokra vonatkoznak, és például a Sepsiszentgyörgy melletti Előpatakról 13 tagú család is szerepel a listán.

Tavaly Nagybacon községben részesült a legtöbb, mintegy 800 család a garantált minimális jövedelem néven ismert szociális segélyben, a lista végén Torja, Kökös és Málnás állt. A megyeszékhelyen 2018-ban 148 család kapta a havi rendszerességgel folyósított szociális segélyt, 2019 decemberében a hivatalos szám 109 volt, 2022 végén pedig 85. A szociális igazgatóság illetékesei úgy látják, a segélyigénylők száma egyfelől azért is csökkent, mert több jogosult külföldön dolgozik, emellett az is tény, hogy némelyek inkább lemondanak a pénzbeli szociális segélyekről, mintsem annak fejében havonta közmunkát végezzenek a lakcímük településének területén. Előfordultak olyan esetek is, hogy a szociális segélyekre szorulók a kérvény benyújtásának idején vállalták a közmunkát, de később nem tettek eleget ezen kötelezettségüknek, emiatt a segélyt elveszítették bizonyos időre. Az sem titok, hogy a rászorulók között akadnak, akik nem a kis összegű garantált minimális jövedelemért adnak be kérvényt, hanem az azzal járó egészségbiztosítás megszerzése érdekében.

A segélyt főleg többgyermekes családok igénylik huzamosabb ideig, a sepsiszentgyörgyi szociális igazgatóság nyilvántartásában szerepel olyan kérvényező, aki 9 eltartásra szoruló családtaggal szerepel a listán, a havi jogosultságuk 746 lej. Az igazgatóság ennek kapcsán közli a minimális garantált jövedelem havi összegeit is: egy háztartáson belül egy személynek 149 lej, két személynek 269 lej, három személynek 376 lej, négynek 465 lej, 5 tagú családnak 554 lej, 6 tagúnak 593 lej, 7 tagúnak 631 lej, 8 tagúnak 669 lej, 9 tagúnak 708 lej, 10 tagúnak – mint az említett példánál – 746 lej. Barót városban 10 évvel ezelőtt öt-hatszáz háztartás kérvényezett szociális segélyt, idén alig 26, de Uzonban is százról kevesebb mint nyolcvanra csökkent a számuk. További példák: Kézdivásárhelyen tavaly decemberben 38, Előpatakon 214, Torja községben 4 család szerepelt a listán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük