Felhívás!

Tarthatatlan a helyzet

Tarthatatlan a helyzet Kovászna megye

Miután a bukaresti polgármesteri hivatal nem engedélyezte a medvék által megkárosított emberek, közösségek többezres tömeges tiltakozását, az ország több megyéjében és Kovászna megye minden városában szerveztek kisebb tiltakozásokat tegnap.

Ezeken a megmozdulásokon maximum 100 fő jelenlétét engedélyezték, az ott lévő önkormányzati vezetők, gazdák, kirándulók, sportolók, anyukák, természetszerető emberek képviselték a közakaratot.
A háromszékiek türelme emberekre irányuló sorozatos támadások miatt fogyott el. A szentgyörgyi prefektúra előtt a megyei tanács hívására összegyűlt tömegnek Fodor István bodoki polgármester olvasta fel a Florin Cîțu miniszterelnöknek, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek címzett petíciót, amelyben kérik az emberi élet és javak védelmének biztosítását. Mint a folyamodványban fogalmaztak, az ország több megyéjében (Argeș, Brassó, Buzău, Hargita, Vrancea, Kovászna, Maros, Neamț, Prahova) az elszaporodott medveállomány már közbiztonsági problémát okoz. Az idei év első felében 1500 esetben kértek segítséget a medvék miatt, az utóbbi öt évben 121 ember esett a medvetámadás áldozatául.

A kormány képviselőihez folyamodók kérik a felelős vadgazdálkodást, az állományszabályozó beavatkozásokat (azaz a medvekvótát, amelyet öt éve függesztettek fel), a problémás egyedek kilövését, az azonnali beavatkozás lehetővé tételét, a medvekárok fizetésének felgyorsítását. Mint mondják, egyetlen intézménynek, sem önkormányzatoknak, kormányhivataloknak, rendfenntartóknak nincs eszköze, hogy beavatkozhasson.

A medvekérdés megoldását sürgették az erdővidékiek

Tegnap délben mintegy száz erdővidéki gazda, avagy csak egyszerű érdekelt személy gyűlt össze Barót központjában a polgármesteri hivatal előtt, hogy kifejezzék tiltakozásukat a medvék elszaporodásának következményeként kialakult helyzet ellen, mely miatt ma már közvetlen életveszély fenyeget minden erdő vagy mezőjáró embert Erdővidéken is. A tüntetőkhöz Benedek-Huszár János polgármester és Farkas Sándor, a Kovászna megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének Erdővidékért felelős alelnöke beszélt.
Barót polgármestere elmondta, Erdővidéken nem beszélhetünk az erdőállomány csökkenéséről, tehát nem igaz az állítás, miszerint a medvék élettere lecsökkent volna, s azért jönnek be élelemért a településekre.

– Aki arra biztat, hogy villanypásztorral védekezzünk a medvék ellen, az nem tudja, mit beszél. Én is gazdálkodom, 7 és fél kilométer villanypásztort kellene naponta fel s leszereljek, mert ha otthagyom, az akkumulátorokat ellopják, tehát ez nem egy fenntartható megoldás – mondta. Hozzáfűzte, hogy aki a biodiverzitás megőrzésével magyarázza a medvék védelmét, annak sincs fogalma a biodiverzitásról, hiszen az nemhogy tágulóban, hanem éppen csökkenőben van a medvéknek más állatfajok rovására történt elszaporodása miatt.

– Emeljük fel szavunkat azok ellen, akik az állattenyésztést egy bolhanyakörves tömbházi macska tartásának szintjén művelik, és akik fotelből betyárkodva intézik a „medvekérdést” – hangoztatta Barót elöljárója, annyi medve legyen, amennyit erdeink el tudnak tartani – összegzett Benedek-Huszár János.
Farkas Sándor gazdálkodó, vargyasi közbirtokossági elnök azt mondta, a pohár lassan betelt, ez volt az utolsó békés tüntetés medveügyben.

„Ezt a helyzetet úgy lehet nevezni, hogy a demokrácia a feje tetejére állott. Olyan helyzetbe hoztak minket a sötétzöldek, mintha minden csak a macikból állna, holott mi csak mezőgazdálkodni, erdőgazdálkodni szeretnénk, eredményesen, ahogy elődeink is” – hangsúlyozta, kitérve a medvék által okozott gazdasági károkra, a mezőgazdászok, állattenyésztők problémáira, akik oda jutottak, hogy állataik mellé már embert sem kapnak, hiszen a medvéktől a pásztorok is félnek. Farkas Sándor végül felolvasta a kormányhoz és a prefektushoz intézett petíciót, melyet a tüntetők is elláttak kézjegyükkel.

Kovásznán a polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek 

A fürdővárosi önkormányzat képviselőin túl a környékbeli falvak elöljárói, küldöttei és civilek vettek részt a tüntetésen. A petíció felolvasása után Gyerő József polgármester köszönte meg az embereknek, hogy fontosnak tartották kiállni az ügy mellett. Röviden vázolta a medvék túlszaporodásának Kovászna városára gyakorolt hatását, miszerint a turisztikai zónákban nagy veszélyt jelent az állat mind a turisták, mind a lakosság számára. – Ez nem tüntetés, nem sztrájk, inkább figyelemfelkeltő akció, ami nem valakik anyagi hasznáért, hanem az emberek testi épségének érdekében zajlik – hangsúlyozta a polgármester. A tüntetésen Kocsis Béla, Kommandó polgármestere is felszólalt, vázolva a község helyzetét. Mint mondta, indul az erdeigyümölcs- és gombagyűjtési szezon, nemcsak a község lakói, hanem más települések lakói számára is, és nem hiányzik a medveveszély.

Kézdivásárhelyen is összegyűlt nagyjából 100 ember

Tegnap Kézdivásárhely központjában is összegyűlt nagyjából 100 ember, akik a medvék lakott területen való jelenlétét veszélyként ítélik meg, és törvénymódosítást követelnek az emberi élet édekében.
Kézdivásárhely Gábor Áron-terén a helyi önkormányzat képviselői, környékbeli falvak elöljárói, vadásztársaságok vezetői és civilek gyűltek össze a békés tüntetésre. Az általuk aláírt petíciót majd Kézdivásárhely önkormányzata terjeszti elő Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszternek.
A petíció magyar változatát Brăndus-Dendyuk Vasile-Silvestru olvasta fel a jelenlévőknek. Ebben követelik az azonnali, hatékony beavatkozás jogi kereteinek megteremtését, mivel az elmúlt hónapokban a medvetámadások személyi sérüléseket és anyagi áldozatokat eredményeztek az ország több megyéjében. 

A megyei tanács által lapunkhoz eljuttatott statisztikából kiderül, a 2016-os, 1281 egyedre becsült medveállomány idénre 1931-re nőtt. 2016 januárjától a tegnapi napig Kovászna megyében 1125 esetben pusztított a medve a gazdaságokban: 1699 tyúk, 68 nyúl, 29 méhcsalád, 14 ló, 26 disznó, 253 szarvasmarha, 132 kecske, 1391 juh esett áldozatául, legalábbis papíron. 368 hektárnyi mezőgazdasági kultúra, 405 gyümölcsfa gyarapítja a veszteséglistát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 30., 10:33
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Most is bebizonyosodott az, hogy a szekely egy gyava, lusta es kenyelmes nep. A kozossegi mediaban mindenki pofazik, locsog, frocsog, de mikor ki kell menni, akkor kusti van. Szegyen. Pfuuuuu.

 • User
  Dátum: 2021. június 30., 15:55
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Helyesbítek, ezt mondtam: ahhoz, hogy minden parcellámat bekerítsem, 7 és fél kilométer villanypásztorhálózatra volna szükségem, illetve 9 villanypásztorkészülékre, amelyet naponta fel- és le kellene szerelnem ahhoz, hogy ne lopják el (ahogyan az már megtörtént). BHJ

  • User
   Dátum: 2021. június 30., 20:53
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Tehát mivel a villanypásztor drága és ellopják, inkább lőjük ki a medvéket?
   Mi lenne, ha inkább az állam támogatná a védekezést és a csendőrök, rendőrök pedig vigyáznának arra, hogy ne lopják el? Ugyanígy a valós kárt gyorsan és teljesen meg kéne téríteni.
   Tudom, utópia, de remélem látszik a dolog visszássága, hogy emberi hibák miatt keressük az egyszerűbb megoldást.

 • User
  Dátum: 2021. június 30., 17:32
  ÉRTÉKELÉS: 0

  7.5 km villanypásztor!😎 Ez igen! Igazi latifundiáris! Örüljön neki! Az utódaim szaporodtak, az ősök földje rengeteg fele oszlott! Én és a többség pár méterrel megoldjuk!😆😉