Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szorít a határidő

Szorít a határidő Kovászna megye

Brassó és Szeben, illetve Hargita és Maros megyékkel közösen pályázik a Kovászna megyei önkormányzat az Országos Helyreállítási Terv keretéből közel 300 kilométernyi bicikliút kiépítésének finanszírozására. A pályázatokat hétfőig lehet benyújtani, a társulásra rábólintó tanácshatározat megszavazása előtt Jakab Barna megyei alelnök ismertette részletesen a leendő bicikliút-hálózatot.

Hirdetés
Hirdetés

Az útvonalak megrajzolásakor azt a elgondolást követték, hogy illeszkedjenek egy európai hálózatba, így a megyét átszelő hosszabbik bicikliút például Ausztrián és Magyarországon át érkezne meg országunkba, illetve térségünkbe, ehhez kellett Szeben és Brassó megyékkel összedolgozni – ismertette Jakab Barna a tervezés szempontjait. Egy romániai tanulmány is ajánl bizonyos útvonalakat, az ezekhez való igazodásért pluszpontok járnak, ezt is szem előtt tartották, hiszen szeretnék nyerési esélyeiket növelni, teljes vagy legalább részleges finanszírozást nyerni – mondta az alelnök.

A víz útjának elnevezett hosszabbik, kb. 260 km-es bicikliút az Olt mentén halad, Bükszád, Mikóújfalu, Málnásfürdő fele, többnyire a vasút mellett, Oltszem, Bodok, Zoltán, Gidófalva érintésével Szentgyörgyön át halad Illyefalva felé, kicsit átkanyarodik Brassó megyébe, majd Árapataknál visszatér, és a gáton halad tovább a szomszéd megye felé. Ennek lenne egy 10 km-es nyúlványa Bibarcfalva fele, mert az ottani műemlék református templom felújítása is kilátásban van, egy megnyert PNRR-s pályázat folyományaként.

Egy másik, Via Carpaticának nevezett útvonal Hargita megye hatá­rá­tól indul Kézdiszentlélek fele, majd Lemhény, Bereck, Ozsdola, Gelence, Zabola, Barátos érintésével a Rétyi Nyírt átszelve megy Bikfalvára, Dobollóra, onnan Brassó megyébe. A brassóiak kérésére ennek is van egy leágazása a Bodzavidék felé. Ennek az útnak a kiépítése mintegy 19 millió eurós befektetést jelentene, egy 30 km-es szakaszra már van megnyert finanszírozás: a 114-es megyei út felújítási terve már tartalmazza a kerékpárutakat is.
Lenne egy rövidebb, 35 km-es útszakasz is Maros és Hargita megyével közösen kidolgozva, amely Felsőrákostól Erdővidéken Bardocon, Fülén át menne Csíkszentimre fele.

Ennyi megyével, helyi önkormányzattal egyeztetni, társulni, a szükséges tanácsi jóváhagyásokat megszerezni nem volt könnyű, taglalta Jakab Barna, aki a pályázat nyerési esélyeit elég jónak minősitette

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük