Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerencsejátékos méhészek?

Szerencsejátékos méhészek? Kovászna megye

Kökösi telephelyén nyílt napot szervezett szombaton a méhészfelszereléseket árusító, magyarországi Königin cég. Ezt a nehezen engedélyezett, természetesen minden szabályt betartó gyülekezési alkalmat használta ki egy sikeresen pályázó kézdivásárhelyi méhész is, amikor bemutatta a projekt által elért eredményeit.

A jelenlegi járványügyi helyzetben ugyan nem volt nagy tolongás a résztvevők részéről – negyven-ötven érdeklődő lehetett –, de a cég célja inkább az volt, hogy megmutassák: az élet megy tovább, a fejlesztést, fejlődést folyamatosan, a járványtól függetlenül szem előtt tartják.

Hirdetés
Hirdetés

Varga János, a házigazda cég ügyvezetője és tulajdonosa elmondta, az idei év keserves volt a méhészeknek meg nyilván nekik is, „minden a lehető legrosszabb”, mert amit mostanában művel a természet (az időjárás), az nem segít, de a vegyszerezés sem, és a közlekedés is nehezítő körülmény volt. A méznek jó ára van idén, de a kevés idei termés oda vezet, hogy mindenki kifogy tartalékaiból, mindent elad, ha jövőre sem lesz kedvező az év a méhészeknek, akkor nem fektetnek be eszközökbe, illetve könnyebben átpártolnak egy jól fizetett munkahelyre. A méhészkedés tulajdonképpen szerencsejáték – összegezett a tulajdonos.

Hogy mit láthattak a helyszínre látogatók? Rozsdamentes rezgőkéses fedelezőgépeket, csappal, esetleg homogenizálóval ellátott tartályokat, elektromos mézpergető gépeket változó keretszámmal, állítható fordulatszámmal, teljes feldolgozóvonalat, mely kipergeti, majd szétválasztja a mézet a viasztól, az utóbbit kipréseli. Egy ilyen összetett gép ára sok ezer euró, egyébként sem olcsó eszközökről van szó, de mint azt Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészek Egyesületének elnöke a helyszínen elmondta, mindenkinek tudni kell, hova szeretne fejlődni.

Ő maga 200 méhcsaláddal méhészkedik, a GAL Progressio helyi akciócsoport egyik pályázatának 50%-os támogatásával fejlesztett 50 ezer eurós keretből, amelyből két konténerben berendezett egy mézpergetővonalat, de a termékcsaládot is szélesítette. A brand kialakítása, teljes arculatképzés, web-áruház létesítése, a marketing is pályázat része volt, illetve hát a projekt nyilvános bemutatása is, ez történt meg a helyszínen vetített képes előadással.
Tőkés Attila udvarhelyi eszközforgalmazó is megragadta az alkalmat, hogy bemutassa újdonságait, mely kiegészíti a Königin termék-skáláját: kaptárliftet, amely egyelőre „megfizethetetlen”, de nagy segítség az álló méhészeteknek, mézmelegítőket és intelligens, kaptárba beépített mérlegeket hozott, amelyek SMS-ben küldik a tulajdonosnak a reggeli és esti mérések eredményeit, hőmérsékleti értékeket, a mérlegek a netre is diagramban töltik fel az adatokat.

A helyszínre látogató méhészek között volt a csernátoni Páncél Vencel is, aki húsz éve méhészkedik, ő méhkenyér-őrlő után nézelődött. A bodoki Deák Mária édesanyját hozta el, most a nők méhészkednek a családban. Ők a Pro Economica Alapítványnál nyert pályázatból vettek tavaly több gépet, Kökösbe az új technológiákat megismerni jöttek, és várják az új pályázati lehetőséget a fejlesztéshez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások