Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Számottevő pusztításba kezdtek a medvék Baróton és környékén

Számottevő pusztításba kezdtek a medvék Baróton és környékén Kovászna megye

Juhokat és kecskéket mészárolnak le, méhkaptárakban pusztítanak, kerteket és gyümölcsösöket rongálnak Erdővidék településein a nagyvadak. Baróton és a hozzá tartozó községekben összesen hét medvét tartanak számon, amelyek rendszerint visszalátogatnak a településekre. A törvények szabta korlátozások szerint egyelőre riasztással próbálják távol tartani az állatokat.

Hirdetés
Hirdetés

Nem volt hiány medvés akciókból Baróton és községeiben a múlt héten: Miklósváron négy juhot pusztítottak el, Köpecen és Köpecbányán két udvarba törtek be a medvék, de Barót városi kertekből is ki kellett üldözni egy példányt. Benedek Huszár János, Barót polgármestere elmondta: az intenzívebb medvejárás körülbelül három hete kezdődött, azóta a városhoz tartozó öt településből három községben – Miklósváron, Köpecen és Bibarcfalván – jelezték a nagyvadakat, egyelőre Bodoson és Felsőrákoson csend van.

Bejelentés nélkül nem sokra mennek

Az elöljáró szerint sokan vannak, akik nem jelentik a történéseket, kiváltképp, ha a kár viszonylag kicsi. Miklósváron például értesítették a pusztításról a hatóságokat az érintettek, de később kiderült, hogy korábban már a szomszédban is történt incidens, ahol kecskékre támadt a medve, máshol méhkaptárakat szedett szét, gyümölcsfákat tett tönkre.

„Azért is kellene jelenteni, hogy maradjon nyoma, hiszen ezekből a kicsi, de bosszantó tételekből áll össze a medvének az úgynevezett bűnlajstroma. Így amikor közbelépünk, és esetleg egy likvidálásra, elszállításra kerül sor, akkor nem mindegy, hogy milyen az adott medve előélete” – nyilatkozott Benedek Huszár János. A törvénynek megfelelően egyelőre riasztással próbálkoznak az említett településeken, múlt héten négy alkalommal is megszervezték az akciót.

Hét visszatérő vendég

Mint megtudtuk, jelenleg Miklósváron kettő, Köpecen három, Bibarcfalván és Baróton egy-egy medvét tartanak számon. Legtöbbször gazdaságokban, gyümölcsös kertekben garázdálkodnak, de pénteken a városba is bemerészkedett egyikük, amelyet előbb a Keserű Mózes utca egyik kertjében látták, majd bement a felső Kossuth utca kertjeibe, ezután sikerült csak kiűzni a mezőre. Bodosról és Felsőrákosról egyelőre nem érkezett bejelentés, de olyan település, amelynek legalább a határában ne kószálna medve, a polgármester szerint nincs.

Erdővidéken tavaly többször is támadt emberre medve, idén mindeddig nem történt Barót környékén ilyen incidens. A tavaly novemberi eset ugyanis sokakat megrázott, az érintett férfit a városban levő Technika-telepen rohanta le egy nagyvad, aki combon és fenéken harapta az áldozatát, jelentős vérveszteséget okozva. Szintén Benedek Huszár János adott hírt továbbá a decemberi támadásról, amely a korábbinál is hátborzongatóbb volt: egy juhász a felsőrákosi Rika pataka mellett ragadott meg a medve, majd bevonszolta a nádasba, ahol az élet-halál küzdelemből egy fiatalember segítette ki.

Benedek Huszár János ezúton is szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy jelentsék a 112-es hívószámon, ha medvét észlelnek, főként ha kárt is okoznak, legyen az bármilyen apró. A településvezetés ugyanis csak így tud törvényes keretek között komolyabb előrelépést tenni az ügyben, ezzel együtt hivatalosan is dokumentálhatják a problémás egyedeket.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 24., 18:54
  ÉRTÉKELÉS: -40

  Sokan vannak,nincs elegendő élelem,lassan ők is a túlélésért küzdelmet folytatnak,az biztos, hogy valamit tenni kell, állatbarát vagyok,de ezt a mennyiséget nem bírjuk meg,aki nem tartja helyesnek a hozzászólásomat látogassa meg a menhelyet,ahol sérült medvék élnek, szörnyű, inkább a pontos kilövés, nagyon megbántam, hogy gyerekek is voltak velem, igen megoldást kell keresni.

 • User
  Dátum: 2024. június 24., 19:20
  ÉRTÉKELÉS: -31

  Számottevően érdekes bejegyzésírásba kezdett a polgármester medveüggyben. Hol cuki mackónak, hol ártalmasnak bélyegzi. Ha ártalmas, akkor tenni kéne valamit, mester úr, nem csak sopánkodni, hogy: „Jajj, megint betört a medve.” Polgármester, nem maga a medveügyi helyi bizottság elnöke? Nem akar véletlenül úgy dönteni a bizottságával együtt, hogy a medvét be kell fogni vagy csak a bejegyzésirogatásra, riogatásra és ijesztegetésre futja?

 • User
  Dátum: 2024. június 24., 20:43
  ÉRTÉKELÉS: 72

  Ugy latszik az RMDSZ eloljaroinak egyeb dolga es programja nincs ! Ez a focelkituzesa es ot eves terve, hogy a medvek kiirtasat minden aron elerje ! Pedig volna itt am amit tenni ! Van itt egyeb gond es megoldatlan problema eleg !

 • User
  Dátum: 2024. június 25., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: 71

  Azok a medvék a menhelyen mind az ember által sérültek meg és kerültek olyan nyomorúságos helyzetbe. Nem azt kellene sajnálja hogy elvitte a gyerekét hanem azt hogy az ember képes ilyen szörny tettekre. Az állat nem teszi najlontasakba a kölyket és dobja be lakatlan udvarokba, nem öli bele egy patakba vagy trágyalébe, nem köti ághoz, hogy megfojtsa és sorolhatnám mi mindent nem tesz egy állat amit az ember megtesz. Most már jól mennek a megye dolgai, lettek régi új pártkatonák, hivatásos fenék nyalók, megünnepelték az el nem végzett munkát, felhívtak olyanokat akikre amúgy máskor magasról tennének, teremtettek munkahelyeket, versenyképes fizetéseket … Most már csak a medvéket kell kiírtsak aztán jöhetnek a varjak, őzek, rókák, szarvasmarhák, gólyák vagy amik még maradnak, majd bevonulnak lóháton és négy év múlva ismét meggyőznek valami maszlaggal hogy miért is kell őket választani, mi pedig keservesen énekelünk hát mi immár kit válasszunk …

 • User
  Dátum: 2024. június 27., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Kérlek, ne hülyéskedj, a mük képviseletünk a csókákat s a galambokat nem tudja kordéba tartani, hol fogna neki a medvés alakulatnak!
  „Ugy latszik az RMDSZ eloljaroinak egyeb dolga es programja nincs ! Ez a focelkituzesa es ot eves terve, hogy a medvek kiirtasat minden aron elerje ! Pedig volna itt am amit tenni ! Van itt egyeb gond es megoldatlan problema eleg !”

 • User
  Dátum: 2024. június 27., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Volt egyszer, hol volt, vagy nem is volt, de mese az volt, nam amiről szó volt, hanem ami még szóhoz jutott…most már nincs mese, így szó sem volt ami egyszer nem volt…

 • User
  Dátum: 2024. június 28., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Aggodalommal tölt el, hogy az új mandátumban városunk a medvével került egy csoportba. Megmondom: úgy fog járni, mint a magyar válogatott, esélye sincs a továbbjutásra.

 • User
  Dátum: 2024. június 28., 10:42
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mint Toldi IX. énekében:

  „Sok bolyongás után végre kifáradva,
  Letelepült polgármesterünk az utcán egy padra;
  Úri nép jött-ment ott; asszony, lány és férfi,
  János nézte őket, el is unta nézni.
  ,Aláfüggesztette fejét nagy bánatban,
  Mert egy pénze sincsen a város tarsolyában,’
  Pedig négy év óta csak gombát mit evett,
  Melyet vándorolva haszontalan pályázatokból összeszedett.”