Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ha kánikula, akkor áramszünet?

Ha kánikula, akkor áramszünet? Kovászna megye

Éjjel és nappal is áramkiesések voltak a napokban Sepsiszentgyörgyön. Némi balsejtelemmel – a tavaly nyári hosszú áramszünetekre emlékezve – ezek okáról kérdeztük Józsa Csabát, az Electrica szolgáltató háromszéki egységének igazgatóját.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly az augusztusi forróságban félnapos, helyenként kétnapos áramszünet okozott rendkívüli bosszúságot a sepsiszentgyörgyi lakosoknak. Mint kiderült, a középfeszültségű vezetékek nem bírták a terhelést, és a transzformátorok közül több is meghibásodott. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy  folyamatban volt (van) a középfeszültségű vezetékhálózat cseréje, de ez többéves és rendkívül pénzigényes munkálat.

Az elmúlt kánikulai napokban ismét több rövid áramszünet volt a háromszéki megyeszékhelyen. Bár nem tartottak sokat, az éjjel megszólaló riasztóberendezések miatt kellemetlenségeket is okoztak, illetve bizonyára a háztartási gépeknek sem tettek jót.

Józsa Csaba érdeklődésünkre elmondta, a transzformátorházak nem bírják a nagy meleget, ráadásul ők maguk is hőt bocsátanak ki, így néha csődöt mondanak. Meghibásodásuk esetén szükség van arra, hogy egy másik útvonalat választva vezessék az áramot a  fogyasztókhoz. Eddig ez a művelet legalább negyven percet tartott, de most, amikor már automatizálva van a folyamat, a diszpécser elektronikusan átkapcsolja egy másik szakaszra a fogyasztókat.

Összesen tíz hosszabb és két rövidebb középfeszültségű vonal biztosítja Sepsiszentgyörgyön az áramellátást, ezekből kettő van kicserélve: a Dohány, illetve Munkás utca környékén, az áramállomásról oda húztak be két új vezetéket. Nehézkes a haladás, mert a város sok utcája frissen aszfaltozott, így az utak mellett, zöldterületen kellene vinni a vezetékeket.

A régi vezetékhálózat pedig azért is sérülékeny, mert pár évtizede, a régi rendszerben egy-egy új építményhez egyenes vonalban vezették oda az áramot, későbbi építkezési területeken is. S mikor azokat onnan át kellett helyezni, a régi kábelek átvágásával, toldásával megannyi gyenge pontja lett a hálózatnak.

Az áramszolgáltatónak van egy terve egy olyan hálózatra, amelyben a kábeleket két és fél méteres mélységbe helyezik le műholdas rendszer által irányítva, a többi vezeték, illetve csatorna alá. A kérdés csupán az, hogy erre mikor lesz pénz, hiszen még legalább húsz másik terv is kivitelezésre kész állapotban van, csak éppen pénz nincs rájuk. Óriási értékről van szó, és ezt most, az új rendszerben nehezebb megkapni.

Az új felosztás szerint Háromszék már nem a hét megyéből álló Dél-Erdélyi Régióhoz tartozik, hanem a 19 megyét összesítő Észak-Munténiai, Dél- és Észak-Erdélyi régiókat magában foglaló egyesített területi egységhez.

Éppen Józsa Csabával való telefonbeszélgetésünk alatt újfent megszólalt a közelben lévő iskola riasztóberendezése. És igen, ez egy újabb áramszünet miatt volt, mint megtudtuk, a központban, a Mihai Viteazul-szobor környékén egy régebbi tömbház vizes pincéjében lévő transzformátor vezetékei hibásodtak meg, mert a párás levegő nem tett jót nekik. Ezt a hibát 2–3 óra alatt sikerült kiküszöbölni.

Ahhoz képest, hogy más megyékben mennyi áramkiesést okoztak az elmúlt napok heves viharai, Kovászna megye olcsón megúszta, nem kellett sok meghibásodást elhárítani az ármaszolgálató dolgozóinak – mérlegelt Józsa Csaba.

Képünk illusztráció.

Fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 25., 21:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Egy dolgot nem értek. Ursuláék Brüsszelben eldöntötték, hogy rövid határidővel kinyírják a gázkazánokat (klímavédelem, orosz gáz tilalom stb.) De ha az elektromos rendszer már most nem bírja, akkor hogyan bírná meg az átállást elektromos fűtés alternatívákra.

  • User
   Dátum: 2024. június 29., 11:21
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Hát nem csodálkozom Józsa Csaba Igazgató Úr cegenn a DEER enn mivel egy kérvényt már 110 napja beadtam hozzajuk és meg most sincs válaszuk.
   Megjegyzem, hogy eddig 6 szor voltam érdeklődni és ebből 2 szer az iktatószámos kérvényemet „Nem” találták meg a DEER nél és ujjramásolták.
   Remélem a 180 napos ( féléves évfordulóra megoldják) Sajnos ez az intézmeny igy müködik.

 • User
  Dátum: 2024. június 29., 18:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Adjon nektek a Jóisten egy szabadstrandot vagy közfürdőt, ahol nem az ázás a lényeg, hanem egész nap a bum-bum zene, s amelyik nem az is basszus. Törjön ki az ablatokod, OTTHON, s a nyugalmatokségét se kímélje!

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A város tele van távközlési (?!) antennákkal, de nincs egy stabil villanyhálózat! Meghogy az elektromos autóké a jövő!… Ezek hülyéknek néznek mindenkit!