Hirdetés
Hirdetés

Semmi sem változott

Semmi sem változott Kovászna megye

A Volt Politikai Foglyok Szövetségének (VPFSZ) Kovászna megyei elnökével, Török Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón mutatott rá csütörtökön Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a kommunista titkosrendőrségtől örökölt beidegződések, valamint szemléletmód napjainkban is tapasztalható továbbélésére és ennek következményeire, Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra nézve.

Amint elhangzott, Kulcsár-Terza József szokásához híven az elmúlt héten is kísérővel szerette volna meglátogatni politikai foglyainkat, a feketehalmi börtönben raboskodó Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Választása ezúttal Török Józsefre esett, aki a kommunista rendszerben 9 évet töltött rácsok mögött politikai nézetei miatt. Kénytelen volt azonban tudomásul venni, hogy az intézet parancsnoksága ezt nem engedélyezi. Írásban kért magyarázatot erre az illetékesektől, akik a visszautasítást azzal indokolták, hogy a látogatókra vonatkozó törvény nem teszi ezt lehetővé. Kulcsár viszont az esetet úgy értelmezi, hogy Török személyével kapcsolatban merültek fel kifogások, hiszen a csíkszeredai fegyházban 10, míg a feketehalmiban 5 látogatást tett ez idáig valakinek a kíséretében. A 15 alkalom közül pedig egyetlen egyszer, Tóth Bálint esetében fordult elő, hogy ezt nem engedélyezték. Vele kapcsolatban azonban a tudomására hozták, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom volt szóvivőjeként az illető számukra nemkívánatos személy.

Hirdetés
Hirdetés

Török József megerősítette Kulcsár gyanúját, ugyanis elmondása szerint az 1989-es változás után is naponta tapasztalja, hogy egyes szervek figyelemmel kísérik minden lépését. Véleménye szerint ilyen tekintetben semmi sem változott, a SRI-re átkeresztelt román titkosrendőrség ugyanazzal a mozgástérrel rendelkezik, mint a volt Securitate. Az általuk politikailag megbízhatatlannak bélyegzett személyeket ma is megfigyelés alatt tartják. Beszédes az a tény is, hogy 30 esztendővel a kommunizmus bukása után sem rehabilitálták azokat – saját magát is beleértve, akik súlyos börtönéveket töltöttek politikai nézeteik, vagy nemzeti hovatartozásuk miatt. Az általa is ártatlannak tartott Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal azért szeretett volna találkozni, hogy megossza velük a rácsok mögött eltöltött 9 év tapasztalatait, és ezáltal lelket öntsön beléjük. Így viszont csak a sajtón keresztül tudja kitartásra buzdítani őket. Ami pedig az elítélésük alapját képező terrorcselekmény szándékát illeti, Török József nem érti, hogyan engedélyezhetik továbbra is a petárdák árusítását, amikor a titkosszolgálat szerint életeket kioltó bombát lehet gyártani belőlük.

Végezetül Kulcsár-Terza üdvözölte az EMNT által a csíkszeredai református templomban péntek 17 órára tervezett ökumenikus istentisztelet megszervezését, melyen az ártatlanul elítélt székely fiatalok ügyére szeretnék felhívni a pápalátogatás okán idetekintő világ figyelmét. Bízván a közös ima erejében, mindenkit részvételre buzdított.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük