Hirdetés
Hirdetés

Most akkor mi lesz? (2.)

Az európai parlamenti választás eredményeit értékelve vannak, akik a román politikai status quo átalakulását vizionálják. A pártrendszerét, a pártok közti arányok és erőviszonyok átrendeződését, és hogy ez a tranzíció hatással lesz az erdélyi magyarok parlamenti mozgásterére is. Előfordulhat, csakhogy ezt a jóslatot a román társadalom hétvégi szokásrendjére egyáltalán nem jellemző, szokatlanul aktív politikai magatartás alapján teszik.

Senkit sem érhet meglepetésként, ha egy EP-voks valódi tétje és jelentősége az Európai Unió intézményrendjében van: a német–francia szövetség irányította hatalmi architektúrában, annak is legitimációs funkcióját végző demokratikus árnyék-játékszíntéren, az Európai Parlamentben. Így leginkább az európai hatalmi játszmákban érdemes értelmezni a romániai eredményeket is: a német dominanciájú szociáldemokrata és néppártok némileg gyengélkedve, de megőrizik pozícióikat (PSD+Pro Romania, PNL+RMDSZ+PMP), míg a francia elnök wanabe populizmusa, friss és páneurópai pártkezdeményezése, bár ideológia nélkül, de lendületesen bemenetel, szinte robban a vérfrissítésre vágyó, ernyedtség jeleit mutató birodalmi pártstruktúrába (USR–PLUS). És hogy a liberálisokkal már nem számolnak, mutatja: parlamenti küszöb alatt reked az ALDE (kellett nekik visszapofázni Brüsszelnek).

A kérdés nyilván az, hogy az európai nagypolitika képes-e maradandó nyomot hagyni a szuverén Románia belpolitikai konstellációján? Képes-e a hétvégi eredmények mintájára átrendezni, saját ízlése szerint stabilizálni a pártrendszert, s mint minden hatalmi játszmában, nevezzük a nevén a dolgokat: uralni azt?
Ez a román pártok társadalmi beágyazottságán múlik (ahogy az RMDSZ esetében is). A nagy, történelmi pártokat nem kell félteni, és bár szép gesztus volt a román államfőtől Macron úrnak a korrupcióellenes népszavazás, hozzásegítve EP-mandátumokhoz a pártfranchise lokális fiókját, hogy hosszú távon képesek lesznek-e egyben és fenntartani szavazóbázisukat, az kérdéses. Különös tekintettel arra, hogy a belpolitikai motivációt adó igazságügyi reform és korrupcióellenes harc lassan lejárt lemez a főellenség kiiktatásával.

És mit tegyen az erdélyi magyarok pártja?

Pozsony János Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük