Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rüh és sárgaság riogat

Rüh és sárgaság riogat Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy néhány lakosa körében kisebb pánikot keltett a médiában megjelenő hír, miszerint az Őrkőn rühjárványt észleltek a hatóságok. Pedig a jelenség nem új keletű: tavaly és két éve is azonosítottak hasonlót – mondják az illetékesek, hangsúlyozva, hogy sokkal aggasztóbb a Kézdivásárhely környékéről érkező hepatitises betegek száma.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Sánta Ferenc, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani főorvosa nyomatékosította, a pletykákkal ellentétben nincs karantén a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben.

– A polgármesteri hivatal szociális munkásai vették fel velünk a kapcsolatot, összesen harminc személyt azonosítottunk rühességgel. Két körorvos, de bőrgyógyász is a helyszínre sietett, illetve a kezeléshez szükséges kenőcsöket is biztosították. Ez gyógyítható, nem lepráról van szó! A higiéniás körülményeket javítani kell, ezt az őrkőieknek is elmagyaráztuk: ruhákat, ágyneműket és főképp a törölközőket fertőtleníteni kell. Akinek nincs mosógépe, az kifőzheti a textíliákat (elég egy pár perces lobbanás a víznek, amiben a ruhákat, ágyneműket főzik), ezután vasalhatják. Másképpen egymáshoz visszajuttatják a rühöt, és minden kezdődik elölről – részletezte dr. Sánta, arra figyelmeztetve, hogy mindenki forduljon orvoshoz, aki beteg.

Ugyanakkor vészharangot kongatott, mivel szerinte ennél aggasztóbb a Kézdivásárhelyen és környékén hepatitis A-vírussal fertőzött felnőtt betegek száma, amely lassan eléri a tucatot.

– Ez valóban ragályos kór, és akkor fertőz a beteg, amikor még nem is sárgult be, nem tudja konkrétan, miben szenved. A felnőttek vigyázzanak a közvécéken, benzinkutak, nagy bevásárlóközpontok illemhelyein, jól mossák meg a kezüket vécézés után, illetve az említett helyeken jobban kell vigyázni a fertőtlenítésre – figyelmeztetett a járványtani főorvos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 3., 21:10
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Iskoláknál, óvodáknál nézzék meg a wc k állapotát, az osztálytermek állapotát, a kukák környékét, kézmosási lehetőségeket,majd jöhetnek a kocsmák, korházak, bevásárló központok 3.világbeli wc jei!😢😤