Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Huszonöt éves az Insect – interjú az alapító énekessel, Csutak Leventével –

Huszonöt éves az Insect – interjú az alapító énekessel, Csutak Leventével – Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Insect paródia-zenekar neve nem ismeretlen a helyi, országos és határon túli közönség számára, hiszen ki ne ismerné a Fele apa fele víz vagy a Mambo de la muntye szövegeit? Az Insect idén 25 éves, és az elmúlt évek során több változáson esett át: öt sráccal kezdtek, aztán lányok is énekeltek a csapatban, de mára ketten maradtak: Csuti és Timkó. Az elmúlt két és fél évtizedről az alapító-énekessel, Csutak Leventével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mikor és milyen együttesnek alakult az Insect?

– 1995-ben dallamos punk-rock zenekarként kezdtük a zenélést. Már akkor frappáns, humoros szövegek kísérték a rockzenei alapokat, amit nyolc éven át csináltunk, hobbiból. Aztán jött egy fordulópont, felkeresett minket Dancs Árpád zenei menedzser azzal az ajánlattal, hogy változtassunk stílust, de maradjon meg a humoros alap. Elfogadtuk az ajánlatát, és belevágtunk a parodizálásba, ami akkor sem volt, és azóta sincs a hazai zenei porondon. A siker gyorsan jött, rengeteg fellépésünk volt, lemezeket adtunk ki, melyek gyorsan aranylemezzé váltak, és a közönség is szeretett bennünket. Azóta hét nagylemezzel büszkélkedhetünk, ebből négy arany- és kettő platinalemez lett. Az is külön büszkeséggel tölt el, hogy az első két albumunk audiokazettán is megjelent, ez is jelzi, hogy tényleg régóta csináljuk.

– Milyen terveitek voltak a kezdetekkor, mi valósult meg ezekből?

– A kezdeti álmunk természetesen az volt, hogy tinisztárok leszünk, később, amikor lemezeket adtunk ki, az lett a legfőbb cél, hogy évről évre újat tudjunk mutatni, és minél több helyre jussunk el koncertjeinkkel. Ma már nem tervezünk nagyokat, úszunk az árral, a közönséggel.

– Mire vagytok a legbüszkébbek?

– Arra vagyok, vagyunk a legbüszkébbek, hogy megmutattuk, a semmiből is el lehet érni valamit kitartással, erővel. Mai napig ott vagyunk Erdély legismertebb zenekarai között, a kiadónk szerint pedig volt időszak, amikor megütöttük a lemezeladási rekordot.

– Ki az Insect közönsége, hogyan fogadják a dalokat, fellépéseket?

– Az Insect közönsége vegyes, minden korosztály képviselteti magát, mivel a viccet mindenki szereti, főleg a mai kilátástalan világban jól jön a humor.

– Hány fellépésetek van egy évben, és milyen településeken?

– A fellépéseink kétharmadnak Szatmár és Bihar megye ad otthont, valamiért nagyon kedvelnek ott bennünket, amiért hálásak is vagyunk. A többi fellépés megoszlik az országban, járunk falvakra, falunapokra, városnapokra, de más eseményekre is.

– Jelentettek meg új lemezt, van kereslet még erre a mai „mindent le lehet tölteni” világban?

– Különböző családi és más okok miatt nem jelentettünk meg új lemezt már három éve, de jövőre új nagylemezzel készülünk. Ez ütősebb lesz, mint az eddigiek, remélem, meghozza a várt sikert. A mi videóink, koncertjeink is elérhetőek a különböző zenei és közösségi oldalakon, ennek ellenére úgy gondolom, fontos a lemezkiadás, mert maradandó dologról van szó.

– Meddig lehet ezt csinálni?

– Bízom benne, hogy még 25 évig csinálhatjuk ugyanilyen lendülettel és sikerrel. Amikor elfogy már az energiánk, akkor a Jó ebédhez szól a nóta típusú, lassúbb zenéket fogjuk parodizálni, de akkor sem állunk le.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük