Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Karácsonyfa a piacon
Sepsiszentgyörgyön hagyományosnak számít, hogy a zöldségpiacon karácsony környékén megjelennek a fenyőfák is. Az árusok mind hazai eredetű, mind importált portékával készülnek: egyelőre még csupán egy helyen kínálják a fát, de ez december 16-tól, péntektől kezdődően változik, ez a karácsonyi szezon hivatalos kezdete. A TEGA Rt. által üzemeltetett piacra összesen 16 fenyőfa-standot hirdettek meg, ezek mindegyike gazdára talált. Az ünnepet követően városi környezetben, tömbházak esetében a fákat a gyűjtőpontok mellé kell elhelyezni, magánházaknál pedig a biológiailag lebomló hulladékokkal együtt fogják elszállítani a már nem kívánt fenyőket. A TEGA vidékről továbbra sem szállít lebomló hulladékot – így karácsonyfákat sem.

Szépkorúak Karácsonya
Szeretettel várnak minden érdeklődőt ma 17 órára a kovásznai művelődési központba, ahol az RMDSZ Kovászna Városi Nőszervezete szervezésében idén is sor kerül a Szépkorúak karácsonya című ünnepségre.

Holtan találták
Az Olt folyó partján, a Brassó megyei Lüget külterületén találták meg annak a 78 éves asszonynak a holttestét, aki vasárnap este önként távozott a hidvégi idősotthonból. Amint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban nagy erőkkel keresték az asszonyt a hatóságok. A rendőrség közölte, az első vizsgálatok szerint a holttesten nem találtak erőszakra utaló nyomokat.

Angyali előkészületek

Beléptetni „az angyalt” olyan családok otthonába is, akiknek lehet, hogy nem a karácsonyfa beszerzése a legnagyobb kihívás – ez a célja az Európa-szerte népszerű karácsonyi cipősdoboz-akciónak, amelybe számos helyi és külföldi család, vállalkozás és segélyszolgálat kapcsolódott be idén is – tudatta közleményben a Gyulafehérvári Caritas. Német családok nagylelkűségének és partnereik, a Humedica Szervezet, a Round Table Alapítvány és a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport szervezőmunkájának köszönhetően 13.315 karácsonyi cipősdoboz érkezett nemrég a logisztikai központjaikba. 3000 ajándékot pakoltak le munkatársaik Gyulafehérváron a Round Table Alapítvány jóvoltából, 213 doboznyi meglepetést küldött a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport Gyergyószentmiklósra, és 5850 cipősdoboz érkezett Sepsiszentgyörgyre.

Sikeres Leonárd szívműtétje!
Jó híreket tett közzé a Facebook-on Bács Emese, a LAB Életmentő Kupakok segélyszervezet elnöke a sepsiszentgyörgyi Pakucs családról. A fiatal házaspár újszülött kisfia, Leonárd sikeres németországi szívműtéten van túl, ezekben a napokban kell annyit erősödnie, hogy édesanyjával, édesapjával Háromszékre hazautazhasson, a karácsonyt már itthon tölthessék. Mint közöltük, a kisfiúnál már születés előtt, a korszerű orvosi vizsgálatokkal megállapították, hogy szívének egyik része nem fejlődött rendesen, az anomália életveszélyt jelentett, ezért a különleges körülmények között történt szülés után néhány nappal a csecsemőt műteni kellett – a műtét sikeres!
A LAB 51 ezer lejnyi adományt gyűjtött a Pakucs családnak a németországi kiutazás és ott tartózkodás, valamint az asszisztált szülés költségeinek a fedezésére, ezeket a költségeket ugyanis nem lehet elszámolni a romániai egészségbiztosító pénztárnál.

A tömbházi felvonó nem közterület
A sajtónak nyilatkozva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmagyarázta, jogi korlátokba, akadályokba ütközik az, hogy az önkormányzat a tömbházak felvonóit saját költségvetéséből javíttassa, a karbantartást szavatolja. A tömbházak zöme ugyanis magántulajdonban van, pláne azok, amelyek annyira magasak, hogy liftre is szükség van. A helyzetet bonyolítja, hogy a diktatúra idejéből hét olyan toronyház is van, amelyekbe a liftet már nem szerelték be a fordulat után, az 1990-es években. A polgármesteri hivatal csak a hőszigetelési programok révén vállalhat részfinanszírozást a magas tömbházak felvonóinak karbantartására, netán kicserélésére – mondotta az elöljáró.
Az adott helyzetben a tömbházi liftek ügye a lakótársulások hatáskörébe tartozik, ők a megrendelői a karbantartási, ellenőrzési, javítási munkálatoknak, a költségeket pedig számlázzák az érintett lakástulajdonosoknak a havi közköltségek listáin.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük