Hirdetés
Hirdetés

Nem merünk vállalkozni

Nem merünk vállalkozni Kovászna megye

Az Országos Cégbíróság (ONRC) által közzétett adatok szerint, a tavalyhoz képest az idei év első tíz hónapjában 2,53 százalékkal több újonnan nyitott vállalkozást regisztráltak az országban. Megyénk a lista legvégén található, és egyedüli olyan megye, ahol kevesebb céget je­gyeztek be, mint az előző év ugyanazon időszakában.

Hirdetés
Hirdetés

A napokban megjelent összesítésből az olvasható ki, hogy idén januártól október végéig összesen 132.616 céget nyitottak, a legtöbbet, azaz több mint 25 ezret Bukarestben, a legkevesebbet, azaz 813-at Kovászna megyében. A térségünkre jellemző alacsony vállalkozási kedv lehetséges okairól Karácsony Zsoltot, a megyeszékhelyi Junior Business Club elnökét kérdeztük.

Érdeklődésünkre elmondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben rengeteg bizonytalanság ütötte fel a fejét, amelyek elveszik a fiatalok vállalkozói kedvét, ezek közé tartozik például a két éven keresztül tartó járványügyi helyzet, az energiaárak és a nyersanyagárak meredek növekedése, továbbá a pénzügyi törvények és szabályok módosítása. Hozzátette: mindezek ellenére vannak olyan fiatal vállalkozók, akik térségünkben évről évre épülnek és számokban is látható sikereket érnek el. Meglátása szerint a most közzétett adatok az év végéig még módosulnak, hiszen a startup programok mentén több új vállalkozást jegyeznek be térségünkben.

Elmondta azt is, hogy szerintük egy olyan működő gazdasági ökoszisztéma kialakítására van szükség, ami elsősorban a gazdasági életben szereplők, a gazdasági, pénzügyi intézmények és egyesületek, valamint az önkormányzatok között valósul meg. A fenntartható gazdaság kialakításához pedig a felek közti folyamatos kommunikáció lehetne a megoldás. Ennek érdekében a JBC egyesület nyitottan áll minden olyan kezdeményezéshez, amely építi és fejleszti a térséget. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük