Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Új tető a templomra

A múlt héten fogtak neki a kézdiszentléleki római katolikus templom tetőszerkezetének felújításához, amelyhez a magyar állam 15 millió forinttal járult hozzá. A cserép már megérkezett, Pál Ferenc helyi plébános reménykedik, hogy hamarosan a helyére is kerül. A cserepek behordásában többen is segítettek a faluból. A plébános ittléte alatt már több mindent is felújítottak, illetve az ő érdeme a kiskászoni templom felépítése is. 

Pótérettségi a láthatáron

Mától, azaz július 18-tól 25-ig lehet iratkozni a pótérettségire. Ezt az iskolák titkárságán, egy űrlap kitöltésével kell megejteni. Az írásbeli dolgozatokra a megszokott sorrendben augusztus 16-tól 19-ig kerül sor: első nap románból, majd a szaknak megfelelő kötelező tárgyból, aztán a választott tárgyból, végül 19-én anyanyelvből. A dolgozatírás után kerül sor a szóbeli vizsgákra: a diákok román nyelvi kommunikációs képességeit augusztus 22–23-án mérik fel, következő napon magyarból szóbeliznek, a digitális kompetenciák felmérésére 25-én, az idegennyelvi tudás felmérésére augusztus 26-án és 29-én kerül sor.
A pótérettségi eredményeit augusztus 31-én közlik, ugyanaznap fogadják az óvásokat, a végleges eredményeket szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra.

Tavaly a pótérettségire jelentkező 331 diáknak a 28%-a vette sikerrel az akadályt, egy évvel korábban pedig a 342 diák 36,84%-a. Az idei nyári érettségin a megjelentek közül 291 végzősnek nem sikerült elérni az átmenő 6-os jegyet. 

Apukák a szülészeten

Elkezdődött a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a szülési felkészítő tanfolyam második képzése, a résztvevők között van egy leendő anyuka is Brassó megyéből – tájékoztat az intézmény. A következő 5 hétben a résztvevők a szülészeti-nőgyógyászati és neonatológiai osztályon dolgozók segítségével megtanulnak minden olyan fontos dolgot, amely­et a gyermekük születésénél való részvételhez szükséges.

Az idei harmadik tanfolyam augusztus 25-től szeptember 22-ig tart majd, és 5 ingyenes, egyenként egyórás foglalkozásból áll. A foglalkozásokra minden csütörtökön 13 órától kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük