Felhívás!

Röviden

Rövid volt a vakáció

Tegnap visszatértek az iskolapadokba a gimnazisták és a középiskolások, hogy folytassák a második félévet, és legalább részben bepótolják a nem tervezett, de a nagyszámú fertőzés miatt szükségesnek látszó, kéthetes novemberi kényszervakáció miatti kiesést. A szakiskolák tanulói és a posztliceális képzésben részt vevők szintén 3-tól folytatják a tanulást. Az óvodások és az elemisták 10-éig még a kikapcsolódásra, játékra összpontosíthatnak. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint e héten 15.148 tanuló kezdte meg az iskolát, míg 17.079-en még vakáción vannak, illetve ide sorolandók a vargyasi diákok is, akik a helység 3-as fölötti incidenciája (pénteki adatok szerint 4,62 ezrelék, viszont a prefektúra mai adatai szerint már egyetlen fertőzött sincs a településen) és a pedagógusok 60%-ot el nem érő átoltottsága miatt online tanulnak. A második félév január 17-én kezdődik. (bt) 

Új inkubátorház épül

Új, korszerűen felszerelt vállalkozói inkubátorház épül Sepsiszentgyörgyön, a beruházásra 13.235.664,37 lejt biztosít a fejlesztési minisztérium. Az inkubátorháznak otthont adó új épület 2024 elejéig készül el, és egyszerre 16 kezdő vállalkozás működhet benne. Az épületben 22 irodahelység és korszerűen felszerelt konferenciaterem is helyet kap. A beruházást az önkormányzat saját költségvetéséből társfinanszírozza. 

Többletadó a hanyagoknak

Ismételten többletadó kivetésével sújtják a megyeszékhely városképét rontó elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait. Az óév utolsó előtti napján megtartott sepsiszentgyörgyi tanácsülésen ennek mértékéről is döntöttek a helyi önkormányzati képviselők. Az utóbbi pár évben ismétlődően ugyanazok a büntetett épületek. A Kós Károly utca 51. száma alatt levő magánházra és a Román Posta tulajdonában levő, városközponti volt Hungária szálló épületére egyaránt 300%-os többletadót vetettek ki, a Füzes utcai lakóházra már negyedik éve ismétlődően róják ki. Az Electrica áramszolgáltató a nevén levő, N. Bălcescu utcai volt székhe­lyért, mely nemcsak csúnya, hanem a pusztulás fellé tart, ötödik éve ötszörös adót kell befizessen az önkormányzatnak, ugyanígy egy Borvíz utcai, osztott tulajdonban levő romos ház birtokosai is. (bt)

Több mint 250 állás

Reménnyel kezdődhet az új év az állástalanok számára, ugyanis közzétette a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal a jelenleg elérhető állások listáját. Jelenleg 256 munkahelyre lehet jelentkezni a megyében, leginkább a különböző gyárakban van hiány csomagolómunkásokban, varrónőkben és más textilipari szakemberekben, de szakképzetlen személyeket is alkalmaznak a vállalatok. Kereskedelmi dolgozók jelentkezését is várják, pénztárosokra, árufeltöltőkre, csomagolókra van szükség a kisebb boltokban, de a nagyáruházakban is. A harmadik leginkább hirdetett álláskör a szállításban van: sofőrök jelentkezhetnek hazai és nemzetközi szállításba, de taxisofőröket is keresnek Sepsiszentgyörgyön. Közép- és felsőfokú végzettséggel referenst, köztisztviselőket, könyvelőket keresnek, de ezekből az állásokból jóval kevesebbet hirdetnek meg. A legtöbb munkahelyet Sepsiszentgyörgyön hirdetik, de Kovásznán és Baróton is akadnak állások a különböző tejipari vállalatoknál, konfekciógyárakban és a szupermarketekben. Érdeklődni, jelentkezni a munkaügyi hivatalban lehet, illetve a 0267.312.157-es telefonszámon lehet. (bi) 

Tévék a buszokon

Néhány napja képernyőkkel látták el a sepsiszentgyörgyi autóbuszokat, amelyeken az utasok követhetik a menetrendet, a különböző hirdetéseket és felhívásokat, illetve reklámokat is. Decemberben a Tamási Áron Színház műsorának előzetesét és különböző (kétnyelvű) ünnepi üzeneteket láthattak az utasok, akik – visszajelzések szerint –hasznosnak tartják ezt. A képernyőket egy brassói magáncég szerelte fel összesen 13 járműre, és ugyanúgy működnek, mint a közeli nagyvárosban: hirdetéseket, közúti információkat és reklámokat jelenítenek meg időről időre. (bi) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.