Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emelték a felső határt

Emelték a felső határt Kovászna megye

E hónap elsejétől a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában részesül minden nyugdíjas, akinek maximum 1429 lej a nyugdíja, Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentése szerint. Az intézkedés a kisnyugdíjasok érdekében született.

Eddig csak az 1299 lejes vagy annál kisebb nyugdíjra jogosult személyek részesültek ebben a támogatásban, azonban a nyugdíjpont értékének 10%-os növekedésével közel félmillió nyugdíjas esett volna el országszerte a gyógyszertámogatástól, ha nem emelték volna meg január elsejétől a felső határt, hiszen bevételük túllépte volna a megadott jövedelmi szintet.

Hirdetés
Hirdetés

Minden olyan nyugdíjas részesül tehát a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában, akinek havi 1429 lej vagy annál kevesebb a nyugdíjból vagy a szociális juttatásból származó jövedelme, függetlenül attól, hogy van-e más jövedelemforrása vagy nincs.

Lapunknak nyilatkozó háziorvosok megerősítették: már megkapták az erre vonatkozó átiratot, és az új rendszer szerint dolgoznak. Az intézkedést mindannyian jelentősnek, hasznosnak tartják, hiszen nagyon sok a kisnyugdíjas, akik számára a havonta szükséges gyógyszereik megvásárlása tetemes összegre rúg, olyannyira, hogy ha nem kompenzálná az állam, sokan egyszerűen meg sem tudnák vásárolni azokat.
Nehéz pontos számokról beszélni, hiszen mindenkinek eltérő a kórelőzménye, más-más betegségekkel küzd, de mindenképpen több száz lejes nagyságrendű kiadásokról beszélhetünk havi szinten, erősítették meg.

Fotó: depositphotos.com

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 4., 22:34
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nehogy valaki félreértse nem vagyok a kisnyugdijasok ellensége,de amit müvelnek a választottjaink ez már diszkrimináció!Az 1430 lej olyan nagy összeg hogy az már nem jogosult?Tovább folytatom,akinek 2000 lej vagy több van miért nem jogosult?Biztos azért van nagyobb nyugdijuk mert több CAS-t fizettek.Most is azt kell nyuzni akinek egy kevéssel több van?Szerintem minden nyugdijasnak járna ez a kedvezmény sőt a 13. nyugdij is kivéve a speciális nyugdijasokat!Sajnos igy akarják összeugrasztani az embereket.Szégyen a vezetőinknek!

  • User
   Dátum: 2022. január 5., 10:33
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Sok nyugdijasnak , akik most a 80 fele kozelednek , nem azert van 2000 lej folotti nyugdijuk mert tobb CAS-t fizettek , hisz ez a korosztaly , a nok eseteben 25 , a ferfiaknal 30 evet volt koteles adozni nyugdijazasig. Azert van ennyi nyugdijuk mert a Tariceanu kormany ketszer is emelt , nem is keveset es azota nekik minden emeles tetemesebb lett.Azota valtozott mar szamtalanszor a nyugdijtorveny es ennek eredmenyekent azok , akik kotelezoen 30 , illetve 35 evet adoztak a nyugdijazasukig nevetseges osszegeket kapnak. Alig valamivel tobbet mint az , aki 15 evet dolgozott es kap 1000 lejt.