Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Bekokózva vezetett
Csütörtök délután 5 óra körül a közlekedési rendőrök megállítottak ellenőrzésre egy személyautót a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás utcában. A jármű 39 éves sofőrjét drogtesztnek vetették alá, amely kokain jelenlétét mutatta ki a szervezetében. A férfit kórházba kísérték, hogy vért vegyenek tőle a tiltott szer koncentrációjának megállapítása érdekében. Az ügyben bűnügyi eljárás indult. (fá) 

Rendszám és jogsi nélkül
Szombat este fél 12 körül a baróti rendőrök Székelyszáldobos területén megállítottak egy 18 éves fiatalember által vezetett személygépkocsit, amelynek nem voltak rendszámtáblái. Mivel a sofőr alkoholgőzt árasztott, megszondáztatták, a műszer 0,74 mg/l légalkoholszintet mutatott ki, ezért kórházba kísérték vérvételre. A nyomozás során kiderült, hogy a fiatalembernek nincs érvényes jogosítványa semmilyen járműre, az autót pedig már korábban kiíratták a forgalomból. A fiatalt 24 órára őrizetbe vették, és bűnügyi eljárást indítottak ellene. (fá) 

Nézzünk az ég felé!
Számos, többek között a Holdhoz köthető égi jelenségnek lehetünk tanúi november második felében, ha hosszan kémleljük az eget. November 17-én és 18-án a Leonidák meteorraját követhetjük, és bár a telihold rontja az élményt, óránként 5–6 meteort mégis lehet majd látni. Most csak néhány gyors meteort vehetünk észre, jelentősebb aktivitás majd csak 2031-ben figyelhető meg, igazi nagy kitörésre viszont csak 2099-ben kerül sor. Ugyanakkor novemberben telihold is van, ami napnyugta után, tiszta idő esetén csodaszép látvány. Mindezek mellett a Csuri néven ismert üstökös november elején ismét napközelben járt, a Naptól jelenleg már távolodik, de november közepén kerül hozzánk a legközelebb, így a megfigyelésére jó lehetőségeink vannak. Hosszú ideig ez a legnagyobb földközelsége az üstökösnek, 61 millió kilométer a legkisebb távolsága tőlünk. Az üstökös halvány, szabad szemmel nem látható, de már egy jobb binokulár vagy kistávcső is segítséget adhat a megpillantásához – mondta Csere Mihály amatőr csillagász. Végül, szintén látványos jelenség, hogy a hónap második felében fölöttünk jár a Nemzetközi Űrállomás, és jól megfigyelhető átvonulásai lesznek a kora esti órákban. Az átvonulások december elején is folytatódnak majd. (bi) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük