Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra zöldigazolvánnyal

Kultúra zöldigazolvánnyal Kovászna megye

Figyelembe véve megyénk átoltottsági arányát, megkérdeztük néhány kézdi és kovásznai kulturális intézmény vezetőjét, mennyire csökkent a látogatottság azóta, amióta zöldigazolványhoz van kötve a belépés. Míg Kézdivásárhelyen alig észrevehető a különbség, Kovásznán kilátástalan a helyzet.

Hirdetés
Hirdetés

A legutóbb bevezetett országos megszorítások szerint kulturális intézményekbe csupán az mehet be, aki rendelkezik zöldigazolvánnyal (megkapta az oltás szükséges adagját, vagy átesett a betegségen nem több mint 180 napja). A kézdivásárhelyi kulturális intézmények vezetői azonban nem érzékeltek nagy változást azóta, ami a látogatottságot illeti.

Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója úgy véli, a 30%-os megszorítás sokkal inkább számít náluk hátránynak, mint az, hogy zöldigazolványt kell kérniük a rendezvények résztvevőitől.
– Mivel a termek 30%-át használhatjuk csak, így jelenleg összesen 70 ember lehet egyszerre jelen a nagyteremben. Vegyünk egy példát: máskor a Háromszék Táncegyüttes előadásaira nagyjából 500 ember érkezett, legutóbb viszont alig több mint hatvan ember tekintette meg. Valamennyire tehát befolyással van a zöldigazolvány léte is, azonban majdnem megtelt az összes használható helyünk, ami viszont nagyon kevés – magyarázta. Hozzátette, emiatt nem annyira sűrű a műsorterv, mint régen, hiszen minden lehetséges produkció előtt számolgatni kell. – Sok szempontot (anyagiakat is) figyelembe kell venni a műsortervnél, éppen ezért nem tudunk olyan intenzíven tevékenykedni, de addig is online dolgozunk ezerrel – tette hozzá.

Dimény Attila, az Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója nem vett észre lényeges különbséget azóta, hogy kötelesek zöldigazolványt kérni a látogatóktól. Mint mondta, ősszel egyébként is alacsonyabb a látogatottság náluk, függetlenül a vírushelyzettől.
– Számbeli visszaesést nem okozott ez nekünk, naponta 3–4 ember fordul meg, eddig két embert kellett elutasítani, mert nem volt igazolványa. A legutóbbi kiállításmegnyitón is jelen voltak azok, akik máskor is ott szoktak lenni – tette hozzá.

Kovásznán azonban ennél sokkal rosszabbak az adatok. Czilli Balázs, a művelődési ház igazgatója szerint egyenesen szomorú a helyzet, nagyot csökkent a látogatottság. Mint mondta, nem feltétlenül a zöldigazolvány miatt, már a járvány elejétől megfigyelhető a stagnálás.
– Félnek az emberek közösségbe járni, félnek beoltatni magukat – mutatott rá Czili. – Próbálunk más, alternatív megoldásokat keresni, hiszen élő előadásokat tartani nagyon rizikós így, hogy nem jönnek az emberek. Filmvetítésekkel, versenyekkel próbálkozunk, és reménykedünk benne, hogy hamarosan visszaállhatunk a régi kerékvágásba.

Konnát Rita, a fürdővárosi Kádár László Képtár igazgatója őszintén bevallotta, hozzájuk egy ideje nagyjából senki sem jár.
– A Csoma-tárlaton összesen négyen voltak helyiek, fürdővendég nem érkezett, a diákokat sem hozták el az iskolából. Így természetesen a motivációnk is csökken, nem látjuk értelmét, hogy újabb kiállítást rendezzünk. El vagyok keseredve, de az az igazság, az úton sem járnak emberek. A fürdővendégek eleve be kell legyenek oltva, mégse jönnek hozzánk úgy, mint régen. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások