Felhívás!

Röviden

Nagy felmérés a kisebbeknek

Holnap a 6. osztályosok nyelvi és kommunikációs képességeit felmérő dolgozat indítja a 2., 4. és 6. osztályok országos felmérőinek sorozatát, amelyet tavaly a járványhelyzet miatt nem szerveztek meg. A hatodikosok csütörtökön, 13-án matematikából és természettudományokból vizsgáznak. A megyei tanfelügyelőség közleménye szerint a megyében összesen 2133 tanuló írja meg a felmérőt (1487 magyar tagozatos, 646 román). A negyedikesek 18-án kezdik a román nyelvvel, másnap matematikából, 20-án anyanyelvből írnak tesztet. 2245 tanuló érintett, közülük 1507 magyar tagozatos. A másodikosok május 25-én anyanyelvi írástudásukról, 26-án az olvasásról, 27-én matek ismereteikről adnak számot, 28-án a kisebbségiek román nyelvtudását tesztelik. 2170 kis elemist mérnek fel, 1502 magyar tagozatos. Minden vizsga fizikai jelenléttel zajlik: reggel 9-kor kezdődnek, a másodikosoknak 30 perc, a nagyobbaknak 60 perc áll rendelkezésükre egy-egy teszt megoldásához. 

Szemétszállításért bírságoltak

Bodok község polgármestere pénteken délután fél 6 körül értesítette a hatóságokat, hogy egy személy háztartási hulladékot, textíliákat és műanyagot szállít szekerével Oltszem területén. A környezetvédelmi őrség és a bodoki rendőrőrs képviselői kiszálltak a helyszínre, és 30 ezer lejre bírságolták a szekerest, ugyanakkor a járművet is elkobozták. A hulladékot átadják egy szakcégnek megsemmisítés vagy értékesítés céljából. Ez már a második hasonló eset Oltszemen az utóbbi egy hónapban, áprilisban szintén 30 ezer lejes büntetést róttak ki egy hulladékot szállító szekeresre.  (fá)

Kőröspatakon fáradhatatlanok

Semmi sem tudta megakadályozni a lelkes kőröspatakiakat és kálnokiakat, hogy – immár negyedik hete megszakítás nélkül – folytassák a takarítást a község környékén. Eltökéltségüket látva, az időjárás is feladta: a szombat reggeli esőt és hideg szelet napsütés váltotta fel, így a munka végén jó körülmények között lehetett elfogyasztani a finom krumplitokányt. Kisgyörgy Sándor polgármester szerint „fogyogat” a szemét, de még maradt bőven, ezért folytatják a munkát.  (ea)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.