Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Antal is megfertőződött

A választási eredmények kihirdetésének napján, hétfőn Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a koronavírussal összefüggésbe hozható lázat, másnap pedig az ízlelési képessége elvesztését tapasztalta. Gyanút fogott, tesztet végeztetett, aminek eredménye pozitív lett. Ezt kedden kora este ő maga tudatta saját Facebook-oldalán. „Tegnap lázam volt, ma reggel nem éreztem a fogkrém ízét. Mivel ezek a koronavírus fertőzés tünetei, tesztet csináltattam. Az eredmény pozitív lett. Kicsit gyengébbnek érzem magam, de alapvetően jól vagyok. Holnap újabb vizsgálatra megyek a kórházba, és természetesen azt fogom tenni, amit az orvosok javasolnak. A fertőzések száma egyre növekszik, ezért arra kérek mindenkit, tartsák be a megelőzést szolgáló előírásokat!” 

Román hazafias sirámok

Vigasztaló, tettre, egy meg nem nevezett projekt megvalósítására hívó, de alapjában véve síró-rívó és fájdalmas hangú levelet tett közzé az Asociația Calea Neamului și Gruparea Grai Străbun elnevezésű brassói szervezet, amely arról lehet ismerős, hogy a felizgult apró seregük évente egyszer-kétszer ellátogat Sepsiszentgyörgyre. Bezászlózzák trikolórral a város központját, s nagyokat mondanak a két vendégszobor lábánál. Most a szeptember 27-i helyhatósági választások eredményét fájlalják, hogy tudniillik Sepsiszentgyörgyön, ahol a románság részaránya 25 százalék, négy évig csupán egy képviselőjük lesz a helyi tanácsban. Sejtelmes utalásukból ítélve a román pártok politikai széthúzásának tulajdonítják ezt a kudarcot. Azt szeretnék, hogy tervezett lépé-seik nyomán a helyzet változzon, s a széthúzást váltsa fel az összefogás szelleme. A mélységesen hazafias nevű szervezet levélírói megemlítik, őket sokszor vádolják azzal, hogy csak zászlókat lobogtatni járnak Kovászna és Hargita megyékbe, noha ez nem így van, de – írják – „jól tudjuk, hogy itt ez is fontos – ha nem pejoratív értelemben használjuk a zászlólengetés szót –, fontos mindaddig, amíg itt egy idegen állam zászlója lobog különféle alkalmakkor, ami úgy tűnik, nem annyira zavaró”.

Végezetül azt ígérik, folytatják nehéz útjukat, a román önazonosság érvényesítésének útját Erdélyben és az egész országban, mert Románia felemelkedése csak a nemzeti identitás érvényre jutásával, a nemzet örökségének fennmaradásával lehetséges. Istentől kérnek ehhez segítséget. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük