Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Vizsgáznak a nyolcadikosok

Jövő héten, június 15–27. között zajlanak a nyolcadikosok képességvizsgái. Kovászna megyében 1868 általános iskolai végzőst várnak 53 vizsgaközpontban: 1388 magyar és 530 román tagozatos diákot – tájékoztat a Kovászna megyei tanfelügyelőség. Összesen 620 pedagógust vonnak be a vizsgák lebonyolításába, a dolgozatokat a megszokott módon más megyében fogják javítani. Június 15-én kerül sor a román nyelvi dolgozat írására, 17-én matematikából, 18-án anyanyelvből vizsgáznak majd a gimnazisták. Előzetes eredményeket 22-én közölnek, aznap és 23-án fogadják az óvásokat, amelyek elbírálása után, 27-én teszik közzé a végleges eredményeket. 

Elégedetlen a Sanitas

A szükségállapot idejére és az ezt követő három hónapra legtöbb 30 százalékos bérpótlék járna a koronavírus-járvány ellen küzdő teljes egészségügyi személyzetnek – írja a 2020/56-os törvény. A Sanitas szakszervezet szerint az a gond, hogy a belügyminisztérium és a pénzügyminisztérium elmulasztotta a jogszabályban megjelölt 15 napos határidőn belül közzétenni a Hivatalos Közlönyben május 15-én megjelent jogszabály alkalmazási módszertanát. „Ennek kellene szabályoznia, hogy ki, pontosan mennyit kap, hisz a legtöbb 30 százalék jelenthet akár egy százalékot vagy annál kevesebbet is, a pénzt egyszerűen nem lehet kiadni” – magyarázza Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke. A jogszabály részletesen kifejti, hogy a bérpótlék a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő minden egészségügyi dolgozónak jár, beleértve a kisegítő személyzetet, az akkreditált szociális gondozási szolgálatok alkalmazottjait, a családorvosokat, gyógyszerészeket, fogorvosi rendelők személyzetét, valamint más egészségügyi vagy szociális gondozókat, akik közvetlenül részt vettek a járvány kezelésében. Jár a pótlék ugyanakkor a SMURD állományának, és nem utolsó sorban a COVID-19 kórházak és háttérkórházak teljes személyzetének. A teljes személyzetnek ígérte a miniszter a 2500 lejes, úgynevezett kockázati pótlékot is, ami szintén feszültséget és frusztrációt keltett, mert utólag a jogszabályból kimaradt az alkalmazottak fele.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 15., 18:56
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Minden vizelzaraskor–csoszakitas,tores stb.biztositson a szolgaltato vagy a munkalatot vegzo ceg min 10 litar vizet szemelyenkent.Ha az elso napokba mar szaggassak a csoveket akkor mi lesz amire befejezik a Bem utcaba a munkat? Egesz nyaron viznelkul leszunk???