Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Disznótoros fesztivál Bálványoson

Az országon végigsöprő sertéspestis-járvány miatt idén nem februárban, hanem november 16-án, szombaton tartják a bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztivált. A többéves múltra visszatekintő gasztronómiai rendezvényre a fura időpont miatt „mindössze” 12 csapat jelentkezett (9 külföldről, belföldről Előpatak, Torja és Prahova), ámbár a főszervező Daragus Attila szerint ez annyival jobb, hogy szellősebb lesz a verseny színhelye, jobban elférnek majd a csapatok. A rendezvényre fél 8-kor ingyenes autóbuszjárat indul Kézdivásárhelyről, a Torjai útról, ami 16 órakor tér vissza a városba. A versenyen egy-egy fél sertést kell a csapatoknak feldolgozniuk, mindenki a saját disznóölési szokását mutatva be az érdeklődők számára. 

Kolbászfesztivál Szentgyörgyön

A szombati Székelyföldi Kolbászfesztivál 17. kiadására, melynek a megyeszékhely a házigazdája idén hetven csapat nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyékből, valamint Magyarországról. Idén a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban gyúrnak a csapatok a Székelyföld kolbásza címért. A verseny menete a bejáratott rendszer alapján zajlik: a négyfős csapatok szombaton 10 és 14 óra között dolgoznak, ez idő alatt az érdeklődők a versenytéren kívül tartózkodnak. 15 órától humorprodukcióra is sor kerül a Székely Góbék, a Pittyes2es és Gyufa előadásában, továbbá a rendezvényen a hagyományos disznóvágást és feldolgozást is meg lehet tekinteni. A díjkiosztásra 18 órától kerül sor, ezt követően a Vesuvius-koncerttel zárul a fesztivál.” 

Összehangolt rendőrségi ellenőrzések

A november 13–14-i időszakban országszerte összehangolt tematikus ellenőrzéseket végzett a rendőrség, csendőrség és tűzoltóság. Az európai uniós RAILPOL közbiztonsági, bűnüldözési programhoz kapcsolódó romániai ellenőrzéseken több mint 2500 rendőr vett részt többféle ügyosztályról, beleértve a közlekedésrendészetet és vasúti rendőrséget is. Különleges figyelmet szenteltek a stratégiai, közbiztonsági és állambiztonsági jelentőségű közlekedési és üzemanyagellátási infrastruktúrának, gáz- és kőolaj-kitermelési, feldolgozási és áramszolgáltatási létesítményeknek stb. Figyelték a közúti és vasúti tömegközlekedési járatokra, az illegális bevándorlók leleplezésének céljával. Meglátogattak számos olyan céget, amelyek újrahasznosítható anyagokat felvásároltak, azzal a céllal, hogy a közszállítási és hasonlóan fontos infrastruktúra-létesítményeknél történt fémlopások elkövetőit azonosítsák, illetve a felvásárlókat figyelmeztessék a megelőzésre, a gyanús esetek jelentésére. Ezzel kapcsolatosan közlik, hogy az év első 9 hónapjában a rendőrség elkobzott, illetve az elkobzás céljával lefoglalt 12,6 tonna rezet, 63 tonna másféle fémet, főleg vasat, továbbá 1167 tonna veszélyesnek minősített árut, 42,5 tonna mérgező, környezetszennyező hulladékot. Kovászna megye területén csaknem kéttucatnyi hatósági személy vett részt a RAILPOL programhoz kapcsolódó bevetésekben.  (bl)

Sürgősségre került a kovásznai fiú

Tegnapi lapszámunkban írtuk, hogy a csomakőrösi magánháznál múlt pénteken vajnafalvi fiatalok által kiprovokált verekedés hétfőn „folytatódott”. Ezzel kapcsolatosan a kovásznai Bartha Noémi annyi pontosítással kívánt szolgálni, hogy fia, a 10. osztályos B. Ö. egyáltalán nem „verekedett” a Kádár László Képtár előtt, hanem mindenféle ok nélkül úgy orrba vágta őt a vajnafalvi, 9. osztályos M. C., hogy az áldozatnak eltörött az orra, és a sepsiszentgyörgyi sürgősségre kellett szállítani. Sérülése várhatóan 14–16 napon belül gyógyul. A bántalmazót – aki a törvényszéki orvos szerint valamilyen tárgyat használt – feljelentették. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük