Felhívás!

Röviden

Román zászlók az Óriáspince-tetőn

Tegnap olvasónk jelezte, hogy többtucatnyi román zászlós autót látott az óriáspince-tetői emlékműnél, és abbéli aggodalmának adott hangot, hogy netán az úzvölgyi eseményekhez hasonló újabb román provokáció készül. Lapunk elsőként Deszke János, Maksa község polgármesterét kérdezte ez ügyben, aki elmondta, több hete kapott értesítést a megyei csendőrségtől, hogy kétnapos gyakorlatozásra készülnek, de ennél bővebb tájékoztatással neki sem szolgáltak. A Kovászna megyei csendőrség a sajtó érdeklődésére is kurtán válaszolt, azzal hárítottak, hogy nincs felhatalmazásuk arra, hogy elárulják, mi zajlik a tetőn, ugyanis a bukaresti csendőrség irányítása alatt zajlik az ottani gyakorlatozás. 

Egyetemi tanévnyitó Szentgyörgyön

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett tagozatán az idei tanévet 360 egyetemista kezdte el. Az egyetem tájékoztatása szerint a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon 36 első-, míg 63 másod- és harmadéves hallgató tanul. Legtöbben a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karra jelentkeztek, összesen 215-en járnak majd ide, ebből 108 diák elsőéves. A Környezettudományi és Mérnöki Kar 19 új egyetemistával indította az évet, másod- és harmadéven pedig 27-en tanulnak. 

Szeretik a tapasztalati tanulást

Huszonnyolc útvonalterv érkezett be a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által meghirdetett honismereti pályázatra, melyet a Nem térkép e táj program keretében finanszíroznak, ezek közül 24 nyert. A pályázatok közül 18 falvakból, 10 a megye városaiból érkezett, 12 pedig olyan osztályoktól, akik még eddig nem vettek részt a programban. A HKA 20 ezer lejes alapot különített el e program lebonyolítására, a pályázók összesen 26.500 lej költségtérítést igényelnek (buszok bérlésére, múzeumi belépőkre stb.), így a különbözetet a Civil Liciten próbálja előteremteni az alapítvány. A honismereti kirándulások révén október–november folyamán mintegy másfél ezer gyermek szerezhet élménydús ismereteket kulturális és épített örökségünkről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.