Felhívás!

Jókedvűen szakmáztak az egyetemisták

Jókedvűen szakmáztak az egyetemisták Kovászna megye

Nyolcvanórás szakmai gyakorlatuk keretében tegnap gombahatározó, illetve ismertetőtáblát állítottak a Büdös-kúthoz, a Szemerja–Benedekmező-tanösvény kezdőpontjához a szentgyörgyi környezettudomány szakos egyetemisták, a László Kálmán Gombászegyesület (LKG) és a Szemerja–Görgő Közbirtokosság.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem környezettudomány tanszékének vezetőjével, dr. Bartalis Ildikóval érkező hallgatókat reggel Zsigmond Győző, a LKG elnöke és Csákány László közbirtokossági elnök fogadta a Büdös-kútnál. A mikológus egyetemi tanár a frissen elkészített táblát szemléltető eszközül használva tartott egy nagyot merítő előadást a gombákról, amelyből nem hiányoztak ezen élőlények sem növényi, sem állati természetükre vonatkozó információk, de a gombák nemi életének, illetve a klímaváltozás hatásainak a boncolgatása sem, miközben olyan gyakorlatiasabb témákra is sor került, mint az ősszel szedhető gombák, fogyasztásuk módjai és következményei, a gombamérgezések sokféle természete és kezelési módja.

Ezt követően a társaság megszemlélte a tanösvény mentén korábban kirakott, mindig az adott hely jellegzetes élővilágát képpel és szöveggel ismertető táblákat, már amelyeket még meg lehetett nézni, akár szomorú állapotukban is. Hiszen a Papp-kútjától ellopták, a szemerjai sztyeppfoltok mellett levőt eltüzelték, a zergeboglár-rezervátum közelében a természeti erőknek köszönhetően ment tönkre, a Boglárka-forrásnál levő pedig vandálok áldozata lett. Ezek pótlására készülnek fel a hallgatók, további anyagot gyűjtve az élőhelyekre jellemző ökoszisztémákról, madarakról, gyógynövényekről, gombákról. Közben azonban tegnap arra is jutott idő, hogy egy csapatösszerázó szalonnasütésen vegyenek részt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások