Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jókedvűen szakmáztak az egyetemisták

Jókedvűen szakmáztak az egyetemisták Kovászna megye

Nyolcvanórás szakmai gyakorlatuk keretében tegnap gombahatározó, illetve ismertetőtáblát állítottak a Büdös-kúthoz, a Szemerja–Benedekmező-tanösvény kezdőpontjához a szentgyörgyi környezettudomány szakos egyetemisták, a László Kálmán Gombászegyesület (LKG) és a Szemerja–Görgő Közbirtokosság.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem környezettudomány tanszékének vezetőjével, dr. Bartalis Ildikóval érkező hallgatókat reggel Zsigmond Győző, a LKG elnöke és Csákány László közbirtokossági elnök fogadta a Büdös-kútnál. A mikológus egyetemi tanár a frissen elkészített táblát szemléltető eszközül használva tartott egy nagyot merítő előadást a gombákról, amelyből nem hiányoztak ezen élőlények sem növényi, sem állati természetükre vonatkozó információk, de a gombák nemi életének, illetve a klímaváltozás hatásainak a boncolgatása sem, miközben olyan gyakorlatiasabb témákra is sor került, mint az ősszel szedhető gombák, fogyasztásuk módjai és következményei, a gombamérgezések sokféle természete és kezelési módja.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt követően a társaság megszemlélte a tanösvény mentén korábban kirakott, mindig az adott hely jellegzetes élővilágát képpel és szöveggel ismertető táblákat, már amelyeket még meg lehetett nézni, akár szomorú állapotukban is. Hiszen a Papp-kútjától ellopták, a szemerjai sztyeppfoltok mellett levőt eltüzelték, a zergeboglár-rezervátum közelében a természeti erőknek köszönhetően ment tönkre, a Boglárka-forrásnál levő pedig vandálok áldozata lett. Ezek pótlására készülnek fel a hallgatók, további anyagot gyűjtve az élőhelyekre jellemző ökoszisztémákról, madarakról, gyógynövényekről, gombákról. Közben azonban tegnap arra is jutott idő, hogy egy csapatösszerázó szalonnasütésen vegyenek részt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások