Röviden

Őket is utolérte a drágulás

Sztakics Éva alpolgármester, aki ideiglenesen a sepsiszentgyörgyi Közösségi Igazgatóság vezetői tisztségét is betölti, a városi tanács legutóbbi ülésén határozattervezetet terjesztett elő az Oltmező utcai szociális lakások közműdíjainak emeléséről. Indoklása szerint a 2016-ban megállapított tarifák már a tényleges költségek felét sem fedezik, ezért a lakások rezsiköltségét nyáron 100 lejre, télen 150 lejre emelik: az egyszobás lakrészek gázfogyasztásáért 85 lejt, a kétszobásokért 175 lejt kell fizetniük a lakóknak, míg a vízfogyasztásért és csatornázásért, valamint a szemételhordásért személyenként 40 lejt kell téríteniük. A tanács szociális bizottságának javaslatára a két éven aluli gyermekek után nem számolnak fel költséget. 

Nőttek az ösztöndíjak

Tegnapi rendkívüli ülésén módosította a sepsiszentgyörgyi tanács a tanulóknak juttatandó ösztöndíjak összegét. „Létezik egy kormányhatározat-tervezet, mely szerint nem lehet majd 100 lejnél kisebb ösztöndíj, de mi ezt megelőzzük” – mondta a határozattervezetet előterjesztő Sztakics Éva alpolgármester, aki elismerte, eddig viszonylag alacsonyak voltak a támogatások. „A tavalyihoz képest több mint duplájára emelkedik a keret, amelyből biztosítjuk az ösztöndíjakat. Idén a Diákok éve van, így is szeretnénk jelezni, hogy figyelünk rájuk” –tette hozzá. Ilyenformán az eddigi 150 lejes kiválósági ösztöndíj megduplázódik, a 100 lejes érdem­ösztöndíj szintén, a tanulmányi támogatás 35-ről 100 lejre, a szociális ösztöndíj pedig 60 lejről 150 lejre nő. A tanácsban megszavazott határozat szerint egy tanintézményben a diákok 0,3%-a kaphat kiválósági, 1%-a érdemösztöndíjat, tanulmányi, illetve szociális kategóriában pedig egy iskolában a gyermekek 1,5, illetve 3,5%-a részesülhet.

Fülön csípik a szemetelőket

Kanyó Antal nagyborosnyói alpolgármestertől megtudtuk, hogy a helyi önkormányzat a rendőrséggel közösen hadat üzent az illegális szemetelőknek. A községben főként a roma lakosság érintett az ügyben, akik hosszú ideig külföldön tartózkodnak, majd rövid időre hazatérnek, és építkezésbe kezdenek, de mivel nem kötnek szerződést az ebből származó hulladék elszállítására, így önkényes módon szabadulnak meg attól. A hatóságok már számos törvényszegőt azonosítottak, a szemétbe hagyott számláknak, régi iratoknak köszönhetően. Ezek 500–1000 lej közötti büntetésekre számíthatnak, ugyanakkor el kell takarítaniuk a hulladékot is. 

Jön is, megy is a pénz

Legutóbbi testületi ülésén a városi tanács elfogadta Sepsiszentgyörgy költségvetésének módosítását. A központi költségvetésből az új adózási rendszer kiegyenlítésére 10.275.000 lej folyt be, a megyei tanács pedig 82 ezer lejt utalt át a speciális oktatási igényű gyermekek juttatásainak fedezésére. Ami a kiadásokat illeti, intézmények működésére 6.973.510 lejt osztottak le, míg fejlesztésekre 3.383.490 lejt hagytak jóvá az új terv szerint. 293 ezer lejt az oktatási intézmények szükségleteire, működésére, közel 5 millió lejt közszolgáltatásokra fordít a város, a kis- és középvállalkozások de minimis támogatására 450 ezret, a különféle rendezvények lebonyolítása céljából (Sportnapok, Kürtőskalács-fesztivál stb.) a szervezőkkel kötött társulási szerződésekre pedig 310 ezer lejt. A Saguna és az Ág utcák felújítására 600–600 ezret, a volt Kós Károly-líceum udvarának rendbetételére pedig 2 millió lejt irányoztak elő. 

Vannak még helyek

Mindkét, Sepsiszentgyörgyre kihelyezett egyetemen maradtak üres helyek, így meghirdették a felvételit. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem közigazgatás-karára a magyar diákok 13 tandíjmentes és 30 fizetéses helyre, míg a román tanulók 2 ingyenes és 84 tandíjas helyre jelentkezhetnek. Iratkozni szeptember 11–14. között lehet az egyetem titkárságán. A Sapientia EMT agrármérnöki szakának négyéves, nappali alapképzésén 15 hely van: 10 tandíjmentes és 10 tandíjas. Jelentkezni szeptember 9–10-én lehet, az iratkozásnál csak az érettségi átlagot veszik figyelembe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.