Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Röviden Kovászna megye

Bokor fizethet

Ki kell fizetnie Bokor Tibornak, Kézdivásárhely polgármesterének azt a bírságot, amit Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki rá a tavaly március 15-ére kitűzött magyar zászlók miatt. A Kovászna Megyei Törvényszék kedden jogerős ítéletben utasította el a 2018. március 14-i bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítésére benyújtott polgármesteri keresetet, és hagyta helyben az elsőfokú ítéletet, mely egyébként 5000 lejről 500 lejre csökkentette a bírságot.

 

Aláírásgyűjtés

A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székhelyén (Konsza Samu utca 21. szám) folytatja az aláírásgyűjtést munkanapokon 9–13 óra között a Nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezéséhez, valamint az önkormányzat azon kezdeményezésérhez, hogy a turul-szobor terét Székely szabadság terének hívják. Sepsiszentgyörgyön még alá lehet írni az MPP székhelyén (Martinovits utca 2. szám) 9–13 óra között, valamint az EMNT irodájában (Bánki Dónáth utca 36. szám) hétfő-csütörtök között 8–17 óráig és pénteken 8–13 óráig. Érdeklődni Gazda Zoltánnál a 0744.482.417-es telefonszámon.

 

Ünnep, de nem szabadnap

Június 5-e a tanítók napja volt Romániában, amit rendhagyó órákkal ünnepeltek Háromszéken. Szabadnapot csak azokban az iskolákban kaptak, ahol ez szerepel a kollektív munkaszerződésben (néhány megyében ez így is van), egyébként rendes munkanap. Kiss Imre megyei főtanfelügyelő elmondta, minden iskola a maga sajátos módján tette emlékezetessé a napot, szervezte meg az órákat. A tanítók napját 2007-től ünneplik Romániában.

 

Búcsús program

A csíksomlyói ünnepi búcsús szentmise szombaton 12.30-kor keződik a Nyeregben, idei szónoka a csíkcsomortáni születésű (1955) Pál József-Csaba temesvári megyés püspök. Ezt megelőzően a pénteken 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz. Szombat reggel 7 és 8, valamint 19 órakor, vasárnap pedig 7 és 8 órakor, 10.30-kor és 19 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon 10.30-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Hármashalom-oltárhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük