Röviden

Búcsú az alma matertől

Baróton és Kovásznán már elballagtak a középiskolások. Szentgyörgyön és Kézdivásárhelyen viszont még ma és holnap is megszólalnak a végzősöket útjára bocsátó iskolacsengők. A megyeszékhelyen ma 10 órára búcsúznak a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Brîncuși Szakközépiskola licisei. Június 1-jén 9-kor kezdődik a ballagás a Mikes Kelemen Líceumban, a szentgyörgyi Református Kollégium diákjainak hagyományosan a központi református templomban lesz a búcsúztató ünnepségük. Kézdivásárhelyen ma 10 órakor a Nagy Mózes Elméleti Líceum négy osztályának 103 tanulója búcsúzik az alma matertől, 11 órakor pedig az Apor Péter Szaklíceum három nappali- és egy esti líceumi osztály 65, továbbá két szakiskolai osztály 58 diákjának szól az utolsó csengő.

Ma az utolsó nap

Május 31-én lejár a határidő, ameddig a gazdák kiegészíthetik kéréseiket az idei évre kérelmezett területalapú támogatásra– tudtuk meg a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Kovászna megyei kirendeltségétől. Az esetleges hiányosságokat még ma lehet pótolni. Június 1-je és július 1-je között zajlik a kérelmek adminisztratív, előzetes ellenőrzése, majd július 2-ától október 1-jéig kerül sor a helyszíni ellenőrzésre az erre a célra kiválasztott igénylések esetében Az előlegek kifizetése idén október 16-án kezdődik és november 30-ig tart. Az APIA a 2019-es mezőgazdasági évre vonatkozó elszámolásokat december 2-án kezdi meg, és legkésőbb 2020. március 31-én fejezi be. Idén Háromszéken összesen 12.916 gazda 115.910 hektár területre kért területalapú támogatást. Ez 130 kéréssel kevesebb, mint tavaly, de 820 hektárral több, mint egy évvel ezelőtt.

Tolvajokat fogtak

Csütörtökön reggel a megyei rendőrség közösen csendőrökkel és a helyi egyenruhásokkal tartott átfogó ellenőrzést Szentgyörgyön. Az akciók során 3 személyt (2 férfit és egy nőt) azonosítottak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy elloptak 500 lejt egy 54 éves férfi  nadrágzsebéből az egyik sepsiszentgyörgyi üzletben. Mivel az elkövetők büntetett előéletűek, ezért 24 órára őrizetbe vették őket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.